Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зашеметяващ „Ответен удар-21”

[post-views]
Зашеметяващ  „Ответен удар-21”

Днес е денят на демонстриране на способности от участниците в батальонното тактическо учение с бойна стрелба

С демонстрация на способности днес на полигон „Корен” приключват тактическите действия на батальонното тактическо учение с бойна стрелба „Ответен удар-21”. В него участват до 780 военнослужещи и до 210 единици техника от състава на 31-ви механизиран батальон, 20-и самоходен артилерийски дивизион, 42-ри механизиран батальон, обслужващи и осигуряващи формирования – всички от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, танкова рота с 13 танка Т-72 от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, тактическа бойна група от Гърция с 5 танка „Леопард” и два вертолета „Апачи”, лекопехотен взвод от въоръжените сили на Румъния, летателни средства от българските ВВС за огнева поддръжка и медицински екипи от Военна болница – Пловдив.

Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, офицер, провеждащ учението, е командирът на 2-ра бригада бригаден генерал Стоян Шопов, а директор на учението е заместник-командирът на 2-ра бригада полковник Емил Симеонов.

Всъщност

началото на подготовката

за „Ответен удар-21” във 2-ра бригада бе поставено още в началото на тази година. Първата фаза, от 11 до 23 януари, беше насочена върху индивидуалната и колективната подготовка на обучаваните. Целта беше да се усвоят стандратните оперативни процедури и изисквания и да се подготвят щабът и личният състав от формированията за изпълнение на поставените задачи.

Втората фаза, от 26 април до 7 май, беше фокусирана върху процеса на вземане на решение на тактическо ниво и изготвянето на оперативни документи, свързани с него. В нея се проведе тренировка на щаба на 31-ви батальон по процедурите за оперативно планиране.

И третата фаза е самото провеждане на учението. От 24 май до 1 юни бяха активирани силите и се състояха развръщане, придвижване, съсредоточаване и интегриране на войските. Командирът на 31-ви механизиран батальон подполковник Светослав Годинов проведе мероприятия по интегриране на формированията под формата на тактико-строеви занятия и ротни и батарейни тактически учения. Целта бе сглобяване и

синхронизиране на действията

на многонационалните формирования за изпълнение на бойни задачи. Всички учения и тактико-строеви занятия в състава на ротите и батареите бяха съобразени със замисъла за провеждане на „Ответен удар-21”.

Механизираните роти на 31-ви батальон проведоха учения за интегриране на формированията от трите участващи нации –  България, Гърция и Румъния. 1-ва механизирана рота с командир капитан Зефир Узунов получи задачите си, изнесе се и зае заповяданите райони и отработи въпроси на отбранителна тематика. На своето тактическо учение 2-ра механизирана рота на старши лейтенант Асен Чилингиров, усилена със смесен противотанков взвод, извърши марш, зае район, води отбранителни и настъпателни бойни действия и се развърна на планирани и непланирани рубежи.

В тактическото учение на 3-та механизирана рота с командир капитан Михаил Костадинов участваха лекопехотният взвод от Румъния и танковият взвод от тактическата група на Гърция. Военнослужещите изпълниха задачи по извършване на марш, заемане на район, както и при контраатаката на батальона за възстановяване на целостта на отбраната. Българските, гръцките и румънските военнослужещи демонстрираха оперативните си способности и

постигане на съвместимост

при управление на формированията чрез своевременно и точно изпълнение на поставените задачи.

В батарейно учение артилеристи от 20-и самоходен дивизион, командвани от капитан Янко Янев, се включиха в огнева поддръжка на маневрените формирования. Състояха се занятия със самоходната минохвъргачна батарея и гаубичната батарея на 20-и дивизион, както и контролна тренировка по стрелба и управление на огъня.

Танкистите от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, водени от командира на рота капитан Радослав Чонков, преминаха тактико-строево занятие с материална част. 1-ви танков взвод на капитан Коста Ковачев изпълни задачи по заемане на очаквателен район, след което се инколонираха и изнесоха до рубежа за стрелба с право мерене.

Зашеметяващ  „Ответен удар-21”

Тактико-специално учение на полигон „Корен“ проведе и Инженерната рота за хоризонтални конструкции на батальона за защита на силите от състава на 2-ра бригада. Командирът на ротата капитан Иван Благоев постави задачи на военнослужещите по устройване на окопи за бронетанковата и автомобилната техника, както и шчели, траншеи и укрития за личния състав. Учението премина под ръководството на командира на батальона за защита на силите подполковник Иван Иванов, като тематиката бе свързана с фортификационно оборудване на батальонния район за отбрана, както и с устройване и маскировка на командния пункт на 2-ра бригада. Военнослужещите от щабния батальон на бригадата с командир подполковник Георги Вълев работиха усърдно по маскировката на Центъра за ръководство и контрол на учението и комуникационно информационния възел

Всички формирования, пристигнали на полигон „Корен”, получаваха своевременна и непрекъсната поддръжка от логистичните и медицинските органи от състава на  2-ра  бригада, 110-и логистичен полк и Военна болница – Пловдив.

Същинската част на „Ответен удар-21” на тема „Настъпление на усилен механизиран батальон от непосредствено съприкосновение” се състоя на 2 и 3 юни.

Поставени бяха задачи по планиране и провеждане на

ефективни бойни действия

на тактическо ниво и трениране на формированията от 31-ви механизиран батальон за водене на съвместни бойни действия с придадените формирования от родовете и специалните войски и формирования от страни – членки на НАТО. Други задачи бяха по синхронизиране на действията на маневрените, поддържащите и осигуряващите формирования при провеждане на съвместните действия и ефективно командване и управление на подчинените формирования.

Зашеметяващ  „Ответен удар-21”

В 31-ви батальон заедно действаха механизираните роти, самоходната артилерийска батарея, зенитно-ракетният артилерийски взвод и противотанковият взвод.

Синхронизирани бяха задачите с усиленията от 20-и самоходен артилерийски дивизион…

Зашеметяващ беше огънят на „Ответен удар-21”. Стрелбата се водеше с автоматично оръжие, от многоцелеви бронетранспортьори, с танкове Т-72 и „Леопард”, самоходни гаубици 122-мм САУ 2С1, 120-мм минохвъргачки „Тунджа”, зенитни установки… Огнева поддръжка оказваха 4 самолета Су-25 и вертолет Ми-24 от българските ВВС и два вертолета „Апачи” от тактическата бойна група от Гърция. Имитацията на учението бе възложена на представители на 42-ри механизиран батальон от 2-ра бригада. Вертолет „Кугар” беше в готовност за медицинско осигуряване.

Утре са разборът и церемонията по официалното закриване на „Ответен удар-21”. А на 6 и 7 юни е предислокацията на техниката и военнослужещите.

Учението със сигурност ще запомни завинаги заместник-началникът на щаба по огневата поддръжка на 2-ра бригада подполковник Диян Димов, чиято 50-годишнина беше на 1 юни. На същата дата бе и Празникът на 20-и самоходен артилерийски дивизион, сформиран на 1 юни 2007 г.

Сценарият

„Ответен удар-21” е по фиктивен сценарий, разработен въз основа на общия сценарий на серията свързани учения DEFENDER EUROPE -21. Този сценарий не нарушава международни договорености, конституцията и правнонормативната уредба на страната. Същевременно той съответства на доктриналните и концептуалните документи, свързани с използването на Въоръжените сили към момента.

Както е по концепцията 2-ра бригада участва в отбранителна операция под командването на многонационалната дивизия  „Югоизток”. 31-ви механизиран батальон, като ІІ ешелон на бригадата имат задача окончателно да спре вклинилият се в отбраната противник и да създаде условия за провеждане на настъпление. И по заповед участва в провеждането на контраатаката за възстановяване на целостта на отбраната.

 Курсанти трупаха знания и опит

От 17 до 28 май курсанти от НВУ „Васил Левски“  проведоха на полигон „Корен“ своя войскови стаж в състава на 31-ви механизиран батальон. Те участваха в полевата подготовка на тактическото учение с бойна стрелба „Ответен удар-21“ като заместник-командири на взводове в механизирани и разузнавателни формирования.

Командирът на 2-ра бригада бригаден генерал Стоян Шопов се срещна с бъдещите офицери, които споделиха  впечатленията си от проведения войскови стаж. Срещата продължи със запознаване с елементите на „Центъра за ръководство и контрол на учението“ и с процеса на работа в него под ръководството на началника на щаба на 2-ра бригада полковник Атанас Георгиев. Курсантите благодариха на командването на бригадата за предоставената им възможност да натрупат  нови знания и практически опит по време на войсковия стаж. Те изявиха желание следващият войскови стаж да го проведат отново във формирования от състава на 2-ра бригада.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани