Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Капитан I ранг Венцеслав Николов: Участваме активно във всички учения на ВМС

[post-views]
Капитан I ранг Венцеслав Николов: Участваме активно във всички учения на ВМС

Наша задача са изготвянето на картите, навигационно-хидрографското и хидрометеорологичното осигуряване, твърди началникът  на Хидрографска служба – ВМС.

Капитан I ранг Венцеслав Николов: Участваме активно във всички учения на ВМС
Капитан I ранг Венцеслав Николов

Капитан I ранг Венцеслав Николов е началник  на Хидрографска служба – ВМС. Роден е през 1966 г. в Елхово, но от 1968 г. (след поредното разпределение на баща му – ПВО офицер) живее във Варна. Женен, с две вече пораснали деца. Завършил е: 1981–1985 г. – Техникум по икономика – Варна, 1985–1990 г. – ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – специалност „Корабоводене за ВМФ“ и квалификация „Инженер-корабоводител“, 2001–2003 г. – ВА „Г. С. Раковски“ – специалност „Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от ВМС“, 2014 г. – ВА „Г. С. Раковски“ – стратегически курс.

В периода 1990–1994 г. е командир на противопожарен кораб в дивизион кораби със спомагателно назначение, следват назначения като: дивизионен щурман в щаба на дивизион кораби със спомагателно назначение, флагмански щурман на военноморска база Варна, главен експерт в отдел Подготовка и използване на силите в Щаба на ВМС, главен експерт в канцеларията на командира на ВМС. На настоящата си длъжност е от 2016 г.

–       Уважаеми г-н капитан I ранг, какво представлява Хидрографската служба и какво е значението й за ВМС и за Българската армия?

–       Хидрографската служба на ВМС води началото си от 2 декември (стар стил) 1893 г. – само четири години след  създаването на военния флот на България. През всички тези години тя е преминала през редица трансформации, докато се стигне до това, което е днес. Задачите, които тя изпълнява, са много и разнообразни, като основните от тях са свързани с навигационно-хидрографското и хидрометеорологичното осигуряване на военния флот и в частност на гражданското корабоплаване. Хидрографската служба е компетентен орган, който чрез изпълнение на комплекс от мероприятия способства за повишаване на безопасността на корабоплаването в морските пространства на страната. Тук се включва изготвянето и излъчването на НАВИМ-и (навигационни известия до мореплавателите) и обобщени „Известия до мореплавателите”, поддържането на система от брегови и плаващи средства за навигационно ограждане, между които седемте основни фара по Българското черноморско крайбрежие (Шабла, Калиакра, Галата, Емине, о-в Света Анастасия, о-в Свети Иван и Маслен нос), изключителното право за извършване на измервания на дълбочини в териториалното море и вътрешните води с картографска цел, както и издаването и разпространяването на морски карти и пособия по корабоплаване.

–       Какви са перспективите пред Хидрографската служба през настоящата 2021 г.?

–       Дейността на Хидрографска служба е непрекъснат процес, зависещ както от непрестанната подготовка на съответните специалисти, така и от обновяване и модернизиране на използваните техника и специализиран софтуер, така че да отговаря на изискванията на съвременните стандарти. В тази връзка през годината сме планирали участие в пет курса по линия на членството ни в Международната хидрографска организация, чийто пълноправен член сме от 2018 г., и по двустранното споразумение с Хидрографския офис на Обединеното кралство. Повечето от тях, съобразно обстановката, се провеждат онлайн, а първият – „Въведение в стандарт S-57 и компилиране на морски карти“ тече в момента. Що се отнася до останалото – това зависи от наличното финансово осигуряване, с което сме длъжни да се съобразяваме. Но голямото ми желание е наистина да обновим хидрографската техника и производствения софтуер, необходим ни за преминаване през целия цикъл на издаване на морски навигационни карти. 

–       Какви изводи си направихте от изминалата тежка за всички година?

–       Изминалата година, малко или много, накара всеки от нас да погледне по различен начин на работата си, да преосмисли ежедневието си като цяло. Но каквито и да са трудностите и ограниченията, се уверих, че с мобилизация, планиране и добра организация, а най-вече – с желание и повече труд – могат да се постигнат и високи резултати.

–       Как се отрази пандемията върху дейността на Вашето формирование?

–       Наложи се в определени периоди да се работи в силно намален състав, дистанционно и чрез видеотелеконферентни връзки. Така след няколко отлагания дистанционно се проведе 2-ра Сесия на Асамблеята на Международната хидрографска организация в Монако. По същия начин се предвижда да участваме и в 22-рата конференция на Средиземноморско-черноморската хидрографска комисия. Наистина пандемията даде своето отражение върху работата ни, но както вече споменах, съобразявайки се с условията и ограниченията, с по-гъвкава организация, не допуснахме пандемията да е причина за неизпълнение на поставени ни задачи.

–       Как участвате във военноморските учения и с какви сили и средства подпомагате този тип подготовки?

–       Хидрографска служба участва както в ученията, така и в подготовката за провеждането им. Имаме представител в основния планиращ състав и участваме в планиращите конференции на националното военноморско учение с международно участие „Бриз“. В него участваме и с хидрографските катери, които изпълняват широк кръг от задачи по осигуряване на силите. Наша задача е изготвянето на картите, навигационно-хидрографското и хидрометеорологичното осигуряване на щаба и силите, участващи в учението. С катер участвахме в учението на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС „Черно море“. С хидро-метеорологични прогнози осигуряваме още участието на корабите от ВМС в учения, операции и мисии зад граница, както и ежедневната дейност на силите.

Планирани са и измерванията на дълбочини

Както всяка година, настоящата е планирана, като се съобразяват с поставените задачи и отпуснатите лимити. Вече са били проведени някои от планираните сезонни хидрологични експедиции. Планирани са хидрографските промери (измерване на дълбочини), необходими им за изготвяне на навигационни карти, както и заявените осигурявания на единичните и съвместните учения на корабите.

„Ще вземем активно участие с хидрографните катери в ученията на дивизионите и флота, както и в осигуряване на стрелбите на зенитно-ракетния полигон „Шабла“. Благодарение на доброто сътрудничество с Института по океанология към БАН специалистите ни – хидролози, продължават редовно да участват в откритоморските хидрологични експедиции с научноизследователския им кораб „Академик“, казва капитан I ранг Венцеслав Николов.

Гмурка се, преди да се научи да плува!

„От малък съм край морето и с него е свързано хобито ми, ако може така да се нарече то – подводният риболов. Колкото и невероятно да звучи – започнах да се гмуркам, отначало с ръчно направен харпун, преди да се науча да плувам – добре че бяха плавниците“, споделя началникът  на Хидрографска служба във ВМС. Има ли свободно време и отиде ли със семейството на плаж, през повечето време е във или под водата, за което постоянно търпи критики от съпругата.

„Но какво да се прави, няма отказване – само който не е опитал това, той не може да го разбере. Влече си ме морето“, казва капитан I ранг Венцеслав Николов. Той обича и фотографията. Обикновено е от другата страна на камерата, затова и рядко е на снимки.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани