Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С ценно оборудване поредният кораб на SpaceX отлетя за МКС

[post-views]
НАСА продължава да си сътрудничи с „Роскосмос“ въпреки войната в Украйна

Пореден успех за „СпейсЕкс“, след като ракетата Фалкон – 9 изведе около земна орбита товарния кораб „Дракон“. Апаратът ще достави над 3 хиляди тона товар за МКС, включително и живи организми, както и оборудване за удължаването на живота на орбиталния пост. 

Ракетата носител „Фалкон -9“ беше изстреляна от космодрума „Кейп Канаверъл“, щата Флорида. След няколко минутен полет от нея се отдели капсулата Дракон, която по график трябва да се скачи с международната космическа станция в събота.

Макар и рутинната мисия предизвика голям обществен интерес, след като от НАСА обявиха, че са изпратили млади екземпляри калмари, чрез които ще се изучава ефектът на безтегловността върху бактерии и техните гостоприемници.

Подобни експерименти имат за цел да хвърлят повече светилна върху това, как би се отразила на астронавтите едно по-продължителна мисия в открития космос.

Наред с това на борда на капсулата Дракон има шест нови соларни панела, както и оборудване, с които учените се надяват да удължа живота на МКС с още едно десетилетие.

За целта са планирани няколко излизания в открития космос.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани