Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Георги Панайотов: Ще подпомогнем МНвР за провеждането на изборите зад граница

[post-views]
Над 90% от поръчките в МО без търг и конкурс

На първо място сред приоритетите на новия министър на отбраната Георги Панайотов, които съвпадат и с приоритетите на служебното правителство, са организирането и нормалното протичане на предсрочните парламентарни избори, обявени за 11 юли. МО ще подпомогне всячески МНвР за провеждането на изборите зад граница. Очертава се там да има над хиляда секции, заяви министър Панайтов, като МО вече е заявило готовност да предостави 5 микробуса и около 40 служители, които да подпомогнат работата на СИК в чужбина.

„Разбира се, основната ни задача е да осигурим нормалното функциониране на Министерството на отбраната на Република България“, подчерта още министърът, „Въоръжените сили да продължат подготовката си за изпълнение на задачите за отбрана, осигуряване на териториалната цялост на страната, суверенитета и независимостта на България”.

Той посочи и съюзните учения по линия на НАТО, които се провеждат тази година на територията на страната, като не пропусна и двустранните учения с участието на съюзници, а и не само на съюзници, посочвайки за пример българско-сръбското учение на 10 юли на полигон Шабла. Ще бъдат проведени и национални учения. Военният министър посочи, че ще присъства на 4-ти юни на провеждащото се на полигон „Корен“ учение, както и на Шабла.

Той припомни решението на НАТО за изтегляне на всички контингенти, участващи в операцията на Алианса в Афганистан. Една от задачите на МО ще бъде да осигури гладкото и безпроблемно изтегляне на нашите военнослужещи оттам и прибирането им в България. „Не на последно място“, подчерта министър Панайотов, „ще бъде активното участие на нашата страна както в НАТО, така и в общата политика на сигурност и отбрана на ЕС, като добави, че е участвал в срещата на министрите на отбраната на ЕС и срещата на министрите на отбраната на НАТО”.

„Както се казва, редовните правителства имат 100 дни спокойствие, а ние нямаме и 100 дни мандат, така че ще се концентрираме върху посочените приоритети, посочи министърът.

Министърът представи екипа си – адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната; зам.-министър Пламен Йорданов, който отговаря за военните въпроси; зам.-министър Александър Петков, който отговаря за икономическите и финансовите въпроси; Румяна Станимирова, която оглавява Пресцентъра на МО и Евгени Генов, директор на ИЦ на МО.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани