Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Проектът за бронирана машина за пехотата е провален

[post-views]
Проектът за бронирана машина за пехотата е провален

Финалната цена надвишава предварително договорената с половин милиард заради допълнително поискани от българска страна спецификации в над 90 позиции

Състоянието на отбранителните способности на Българската армия  позволява изпълнението на задачите по мисиите, които произтичат от конституционните задължения за гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в национален формат и в рамките на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Това заяви министърът на отбраната Георги Панайотов на брифинга в четвъртък.

Министър Панайотов направи уговорката, че този процес е придружен с редица ресурсни и технологични ограничения, за чието поетапно премахване са предприети мерки и действия. На първо място сред ограниченията е т. нар. некомплект“ на личен състав, който е в рамките на 20% както за БА, така и за ВС. Най-сериозен е недостигът в Сухопътните войски, където доближава 30% при офицерите.

Като основни причини за некомплекта министърът посочи демографската криза, конкуренцията на пазара на труда и социалния статут на военнослужещите – липса на привилегии и жилища за тях. „Аз имам идеи с моя екип как да се справим с това, но се страхувам, че няма да ни стигне времето да бъдат реализирани“.

В ход са три проекта за модернизиране на ВС. Единият е за придобиване на многоцелеви изтребители F-16, вторият е за придобиване на два патрулни кораба за ВМС, третият е за придобиване на бронирани машини за нуждите на пехотата.

„По първия проект работата върви гладко, основните дейности за приемането на новите изтребители са концентрирани във военновъздушна база „Граф Игнатиево“, където целево са заделени 300 млн. лв. за инфраструктура“, заяви военният министър. Той допълни, че част от парите за двата патрулни кораба са платени на германската фирма „Люрсен“. „Това, което лично аз като гражданин не знаех, е, че корабите са закупени, но без боеприпаси. Беше ми обяснено, че това е един много нормален процес, така се прави, но все пак важно е да се знае, че предстои проектът да бъде обявен и да се работи по него за закупуване на боеприпаси за двата кораба. Цената за тези боекомплекти за корабите варира в зависимост от вида боеприпаси между 400–500 млн. лв. и 1млрд. лв.“, каза министър Панайотов.

Третия проект за новите бронирани машини за Сухопътните войски министърът определи не само като неосъществен, а и като провален. Офертите на фирмите, които са допуснати до финалния кръг, значително надвишават одобрените средства. Министърът разкри, че е имал среща с представители на една от тези фирми и ги е попитал как се е получило така, че финалната цена надвишава първоначално договорената с около 500 млн.  лв. Спецификациите, посочени от българска страна в началото, са били променени в около 90 позиции, променяни са условията на договора, което е принудило участниците в търга да сложат т. нар. „буфери“ за себе си, което е довело до тази цена, която е неприемлива за България.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани