Информационен център на Министерство на oтбраната

Интерпол е отхвърлил 773 червени бюлетни на Турция за арести на членове на ФЕТО

Генерал от Обединените арабски емирства Ар Раиси оглави Интерпол

Интерпол е отхвърлил 773 червени бюлетини на турските власти за арести на предполагаеми членове на ФЕТО, съобщи турски официален представител, цитиран от в. “Хюриет дейли нюз”.

Заместник-външният министър Явуз Селим Къран посочи, че Интерпол “се колебае” по отношение на исканията за екстрадиция на свързани с ФЕТО заподозрени. Той отбеляза, че сътрудничеството на Анкара и Интрепол по отношение на ФЕТО не е на желаното ниво.

Според турските власти групировката ФЕТО (Фетхуллахистка терористична организация) на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат в Турция през 2016 г.

Къран говори пред парламентарната комисия по външни работи по повод законодателното предложение за провеждането на 89-тото Общо събрание на Интерпол в Истанбул.

Той отбеляза, че 93 души със заповеди за арест са били екстрадирани в Турция от март 2020 г.

“Общото събрание в Истанбул ще бъде важна възможност. Ние ще обясним детайлно на участниците нашата основателна позиция по отношение на борбата ни с терористични организации като ФЕТО, ПКК, Ислямска държава, ДХКП-С”, посочи той.

Турция ще бъде домакин на 89-тото Общо събрание на Интерпол в периода 20-25 ноември в Истанбул.

Източник: bta.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top