Информационен център на Министерство на oтбраната

Министър Георги Панайотов: Среща на върха ЕС–НАТО е необходима стъпка

„Среща на върха ЕС–НАТО е необходима следваща стъпка за издигане на сътрудничеството между двете организации на ново равнище“, подчерта министърът на отбраната Георги Панайотов на неформална среща на министрите на отбраната на Европейския съюз в Лисабон на 27–28 май.

В рамките на първата работна сесия, посветена на отношенията НАТО–ЕС, в която участва и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, България подкрепи търсенето на съгласуваност между протичащите процеси на стратегически размисъл в Европейския съюз и НАТО – Стратегически компас и НАТО 2030.

Министър Панайотов отбеляза водещата роля на НАТО в колективната отбрана и високия потенциал на ЕС в прилагането на невоенни инструменти в подкрепа на отбраната. Министърът на отбраната изрази очакването си новите стратегически документи на ЕС и НАТО да дадат допълнителен стимул за постигане на по-голяма синергия в действията на двете организации в области като кибер и хибридни заплахи, климатични промени, изкуствен интелект, морска сигурност и др. Срещата продължи с работна сесия, посветена на Стратегическия компас с фокус върху развитието на способностите и новите технологии. В своето изказване министър Панайотов обвърза изграждането на способностите с дефинирането на обхвата и мащаба на бъдещите операции на ЕС, както и другите дейности в рамките на общата политика за сигурност и отбрана.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top