Информационен център на Министерство на oтбраната

Протести и безредици след ново убийство на чернокож мъж от полицията в Минеаполис

Протести и безредици след ново убийство на чернокож мъж от полицията в Минеаполис

Смъртта на 32-годишен чернокож мъж, застрелян от полицията в САЩ, предизвика нови протести в Минеаполис, където преди година бе убит Джордж Флойд, съобщиха информационните агенции.

Уинстън Буги Смит-младши бил фатално прострелян в четвъртък в центъра на града от полицията, която съобщи, че той първи стрелял по органите на реда.

Преди малко повече от година полицейски арест в Минеаполис бе убит Джордж Флойд, чиято смърт предизвика вълна от протести в цялата страна срещу полицейското насилие и расизма.

Полицията съобщи за нанесени щети по сгради и кражби от магазини след убийството на 32-годишния чернокож. Има и арести заради безредици, нападения, палежи и увреждане на собственост.

В четвъртък Смит открил огън по двама полицаи, дошли да изпълнят заповед за ареста му. След това те го застреляли в паркирана кола.

Роднини и приятели описаха Смит, баща на три деца, който често бил тормозен от полицията. Те поискаха прозрачно разследване и призоваха всички, които имат видеозапис на убийството, да го предоставят.

Полицията била издала заповед за ареста на Смит-младши, след като той не се явил на 19 май на съдебно заседание, на което трябвало да бъде произнесена присъдата срещу него за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие.

Близките на Смит-младши заявиха пред АП, че въпреки грешките си, той не заслужавал да бъде убит.

Източник: bnr.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top