Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военните духови оркестри – музикалното сърце на армията

[post-views]
Военните духови оркестри – музикалното сърце на армията

Ще останат за вечни времена маршове като „Велик е нашият войник”, „Булаир”, „Ботев марш”, „Троянци” и други.

През седмицата военните духови оркестри имаха професионалния си празник. Той е обявен точно преди 20 г. със Заповед на министъра на отбраната на Република България от 31 май 2001 г. А в заповедта маршът „Велик е нашият войник” се обявява за химн на Българската армия. Немного известно е, че заслугата за това изцяло е дело на офицера от резерва полк. Димитър Доротеев, който по това време е инспектор на военните духови оркестри в Българската армия.

С този празник военните духови оркестри, първите професионални оркестри в страната, получават признанието си както в редовете на армията ни, така и сред обществеността. Те са в основата на създаването на музикалната и инструменталната ни култура и изсвирват първите й знакови произведения. Първите образци на инструменталната ни музика са тяхно дело. Но години наред не им се отдаваше заслуженото за това. След създаването на

първия ни военен духов оркестър през 1879 г.

едва след около 40 години в началото на ХХ век започва създаването и на симфоничните оркестри в страната.

Години наред военните духови оркестри години са в сърцето на тържествата в градовете след създаването на българската държава –протоколни или обикновени градски неделни празници. Всеки има поне един спомен от градския площад, озвучен от военния духов оркестър. Заедно с това те са подкрепяли духа на българския войник във всички войни за национално освобождение и обединение.

Капелмайсторите, които работят за утвърждаването на военните оркестри, са все млади хора, завършили както в Западна Европа, така и в Одеса, в Санкт Петербург. Те успяват за кратко време, за около 40 години да създадат доста голям фонд музикално-инструментална култура, който те развиват. Интересно е, че голяма част от първите произведения, написани за духов оркестър, са на основата на българския фолклор. Направеното от първите капелмайстори, чехи или българи, създава устоите на една бъдеща музикална култура на нацията ни.

Сред капелмайсторите, години наред утвърждавали музикалната ни култура, са едни от най-даровитите музиканти: маестро Георги Атанасов, Никола Цонев, Константин Михайлов – все ерудити личности. Николай Братанов е написал едни от най-красивите маршове. Всички те, работили с военните  ни духови оркестри, са оставили сериозна диря във войсковата ни музикална култура, защото създадената от тях патриотична музика винаги е поддържала духа на българския войник. Но и е възпитавала и подрастващите поколения.

Ще останат за вечни времена маршовете „Велик е нашият войник”, „Булаир”, „Ботев марш”, „Троянци”, „Добруджански край”, „Съдбата нам е отредила” и др. Те са музикални образци на световно ниво и образец на подражание и днес. На празници и днес военните духови оркестри събират на открито в големите градове енергията на празника. Свирят се и маршове, класическа, романтична и попмузика, джаз: широко е жанровото разнообразие на репертоара им. Цивилните духови оркестри се равняват по военните, а Гвардейският оркестър винаги е бил

еталон за подражание

еталон на музикалната ни култура. За него са писали най-добрите ни композитори.

А и сега военните духови оркестри продължават традициите от самото си  създаване, наследени от западноевропейската музикална култура. Духовите оркестри, респективно военните, участват във всички тържества в градовете ни, свързани с техни празници, с националните празници, с празници, свързани с протоколни събития. По площади и паркове те носят наслада и продължават връзката между народа и армията ни. Естествено, Гвардейският представителен духов оркестър е събирателният образ на военните ни духови оркестри и неизменно лицето на армията ни в очите на хората. Само преди дни млади и стари се радваха на свиренето на негови музиканти, дирижирани от главния диригент на Българската армия подполковник Ради Радев пред Театър „Българска армия” за раздаването на театралните награди „Аскеер”. И си стана празник в празника. Всъщност Българската армия е най-големият меценат за изграждане, поддържане и развитие на духовата музикална школа в България. Гарант за запазването на тези традиции и така – пазители на българската музикална памет. Само през последната година Гвардейският оркестър създаде два компактдиска „От векове” и „Български войници” с песенни образци, с които популяризира патриотичната музика в обществото. Те се превръщат в част от Златния фонд на Националното ни радио. А и 40 г. преди това не бяха писани и записвани песни за Българската армия. Гвардейският оркестър продължи тази традиция. Любопитно е, че първите плочи, записани в България, са именно от Гвардейския оркестър още през 1904 г. Военните музиканти в онези години записват и плочи за западни компании, като френската „Одеон” и компании в Германия. Още тогава Гвардейският оркестър е бил почитан и в Западна Европа, като е демонстрирал класа на европейско ниво.

Най-ново

Единична публикация

Избрани