Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войската отбеляза 145 години от гибелта на Ботев

[post-views]

В София бе извършена тържествена смяна на гвардейския караул пред Президентството

Военнослужещи от различни формирования в цялата страна участваха в честванията на 145-годишнината от героичната гибел на поета революционер Христо Ботев. В родния му град Калофер се проведе ритуал по полагане на венци и цветя с участието на военния духов оркестър и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, представители на държавната и местната власт, военнослужещи, родолюбиви граждани и гости на града.

Тържествена проверка (заря) с участието на военнослужещи се състоя и в Павел баня, където слово произнесе кметът на града Иса Бесоолу. На общоградско поклонение и военен ритуал във Велико Търново началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Иван Маламов прие почетния караул, в който участва и ученически гвардейски отряд.

На общоградско поклонение на паметника на Христо Ботев в Морската градина във Варна бяха поднесени венци и цветя от областния управител Марио Смърков, кмета на града Иван Портних и командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. В София годишнината бе отбелязана с тържествена смяна на гвардейския караул пред сградата на Администрацията на президента на Република България.

Най-ново

Избрани