Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отбелязахме Световния ден на мироопазващите сили на ООН

[post-views]
Отбелязахме Световния ден на мироопазващите сили на ООН

Спирдон СПИРДОНОВ

Български представители са участвали в 11 мисии на световната организация.

„Асоциацията на българските ветерани миротворци организира отбелязване на Световния ден на мироопазващите сили на ООН – 29 май. Това се случи за първи път в историята на България“, каза нейният председател полковникът от запаса Стефан Давидов. Ритуалът, в който участваха и военнослужещи от Националната гвардейска част начело с командира полковник Кънчо Иванов, се проведе в двора на Военния мавзолей костница в София.

Венец и цветя миротворците положиха пред паметните плочи на загиналите техни другари по време на мисиите в Камбоджа и Ирак. Там са изписани имената на 11 загинали в Камбоджа през 1992–1993 г. и 13 – в Ирак през 2003–2008 г. В проявата се включи и Радослав Симеонов от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО.

На 29 май 1948 г. е създадена първата Организация на ООН за надзор на примирието за наблюдение на прекратяването на огъня след арабско-израелската война.  По същество това е първата миротворческа мисия на ООН. През 2002 г. Общото събрание на ООН обяви 29 май за Световен ден на мироопазващите сили на ООН (International Day of United Nations Peacekeepers). Този ден има за цел да отдаде почит на жертвите и безкористната отдаденост на миротворците, служещи по целия свят. Денят отбелязва какво е направено от ООН в различните страни, за да се облекчи страданието и за примирие на воюващите страни.

За първи път България е включена в мисия на ООН през 1992 г. в Камбоджа, припомни полк. Давидов. Оттогава, продължи той,  български представители са участвали  в 11 мисии на ООН в Ангола, Таджикистан, Етиопия и Еритрея, Либерия, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Хърватия, Афганистан и Ливан. Асоциацията работи за промяна на законодателството, за да могат миротворците ни да придобият статут на ветерани от войната, каза още полк. Давидов. По този повод предстои и участие в международна конференция в Белгия през есента.

Най-ново

Единична публикация

Избрани