Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Танкова въртележка разгромява противника

[post-views]
Танкова въртележка разгромява противника

Българи, американци и грузинци в единен боен устрем на „Ново село”

Танкова въртележка, или танков револвер, съсредоточен огън, огън по отделни цели и много други прийоми за водене на бой представиха военнослужещи от България, САЩ и Грузия по време на деня за демонстриране на способности на учението „Балкански страж-21” на полигон „Ново село”. Дъждът, калта и студът не спряха устрема на участниците, които мощно атакуваха условния противник и за малко повече от половин час се придвижиха по фронт с дълбочина около 3 км и ширина към 2 км.

Близо 600 военнослужещи от Сухопътните войски на България участваха в учението. Те бяха от 3-ти механизиран батальон на 61-ва механизирана бригада и рота от Центъра за подготовка на специалисти. Към 190 бяха рейнджърите от сухопътните войски на САЩ – една механизирана и една инженерна рота, а грузинците бяха около 90 бойци от една пехотна рота. Участниците от трите страни действаха под ръководството на командира на 3-ти батальон подполковник Пейчо Генов.

Българските воини участваха с до 100 единици бойна и специализирана техника, включително танкове Т-72, самоходни артилерийски установки, бойни бронирани машини, минохвъргачки. Американците действаха с бойни машини „Брадли” и танкове „Ейбрамс”. Учението се разигра по темата „Участие на усилен механизиран батальон в провеждане на контраатака на сухопътен компонент”.

Офицер, планиращ учението, беше командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, офицер, провеждащ учението – командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, а директор на учението – заместник-командирът на 61-ва механизирана бригада полковник Мирослав Костадинов.

Мощен рев на двигатели и стрелба на танкове, артилерийски установки, картечници и автомати даде старт на демонстрацията. Танковете тръгнаха в настъпление. Непосредствената артилерийска поддръжка се осъществяваше от самоходна минохвъргачна батарея от 61-ви самоходен артилерийски дивизион.

Българската танкова рота демонстрира тактическия прийом, наречен танкова въртележка, или танков револвер. При него може да се води бой практически неограничено време. Машините могат да бъдат 3, 6, 9 или повече. Един танк стреля, друг се изтегля в тила за презареждане, а трети се подготвя да излезе на стрелкова позиция. Интензивността на огъня достига 8–10 изстр./мин, което рано или късно принуждава противника да отвърне и по този начин да разкрие позициите си.

С взривове инженерната рота от САЩ устрои проходи в минните заграждения на противника. Със 120-мм минохвъргачки „Тунджа” самоходната минохвъргачна батарея стреляше по живата сила и огневите цели на противника. Бойните машини „Брадли” и танковете „Ейбрамс” прикриваха с огъня си преминаването през проходите на механизираната рота. Интензивна стрелба по противниковите позиции водеха смесеният противотанков взвод и зенитно-ракетният взвод.

Самоходната артилерийска батарея изпълняваше съсредоточен огън. В атаката мощно участваха и бронираните амфибийни верижни машини БМП-1, както и зенитните установки „Зу-23”. Изстрелите от разнокалибрените дула бяха така интензивни, че на моменти се сливаха в мощен общ тътнеж. В това време грузинската рота демонстрира прочистване на населен пункт от противникови бойци. В крайна сметка интензивната атака даде резултат. Воините от трите страни извоюваха безусловна победа над условния противник.

Адмирал Емил Ефтимов:

Увеличаваме мащаба на ученията

Увеличаваме мащаба на ученията, коментира пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. „Днес сме на „Ново село”, на 4 юни сме на „Корен”. Тоест, мащабът е увеличен. Мисля, че оценката е ясна. Демонстрирахме една сработеност, за която работим от няколко години”, допълни той в отговор на въпрос на в. „Българска армия” за мнението му за учението.

 „Подкрепям изцяло адмирал Ефтимов. Действително, показа се една добра сработеност. Както видяхте, имаше и американска рота, имаше и грузинска рота. Това неминуемо довежда до едни оценки, които показват, че когато има желание, когато има разбиране както в съюзен, така и в коалиционен мащаб, нашите войски могат да изпълняват своите задължения и мисии”, каза в отговор на същия въпрос заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов.  

От година и половина–две работим активно и постигнахме епизоди, тактически учения, стрелби, каквито не бяха правени от 20 години, изтъкна адмирал Ефтимов. „Много хора бяха скептици по отношение на възможностите на Българската армия. Но мисля, че доказахме, че достойно изпълняваме своя дълг. Ако миналата година контекстът беше да отработим в национален мащаб, както споменах – стрелби, бригадно учение, каквото не беше правено от 20 години, тази година отработваме отбраната на страната, възпирането в колективен мащаб. Затова започнахме с ученията Trojan Footprint-South-21, на специалните части, Swift response-21, където демонстрирахме, че България може да използва колективните механизми, НАТО може да реагира и в една задаваща се криза бързо се създава възпиращ потенциал. Сега вече сме в другия етап на учението, където демонстрираме способностите за отбрана”, заяви адмирал Ефтимов. „Следобед с командира на Сухопътните войски ще отидем в Румъния, където утре също е ден за демонстриране на способности – на румънски полигон, за да демонстрираме и регионалния подход. Тези мащабни учения не са само в България, те са и в целия регион. Специално за днешния ден поздравления за командването на Сухопътните войски, за генерал Дешков като командир на 61-ва бригада. Оценката ще я даваме тепърва, но първите впечатления са много положителни”, каза началникът на отбраната.

В отговор на репортерски въпрос, свързан със случая в Чешнегирово, заместник-министър Йорданов посочи: „Използвате думата „разследване”. Министърът обяви, че думата е проверка, която се извършва. По-малко от 12 ч, след като и армията, и цялото общество научиха за това недоразумение, което е станало в Чешнегирово, министърът на отбраната излезе с брифинг още в събота сутринта. Той обяви, че се извършва проверка и ще бъдете запознати с резултатите, когато тя приключи”.

Адмирал Ефтимов също сподели мнението си по случая: „Моят коментар е следният. Обясних темпото, което налагаме, увеличаването на мащаба на ученията.

Учението Swift response-21, или „Бърз отговор”, в района с отпаднала необходимост „Чешнегирово” не се провежда за първи път. Провежда се за трети път. Аз лично съм ръководил две такива учения в качеството си на заместник-началник на отбраната. Не само това учение, а въобще и колективната сигурност. Увеличаваме мащаба. Ако в минали години са скачали 100–200 парашутисти, тази година бяха над 1000. Отне няколко дни. Не допуснахме инциденти, нямаше контузени, нямаше нещастни случаи. Над 1500 военнослужещи минаха през този район. Бяха предислоцирани на друго място, без да се предизвиква никакъв хаос по отношение на живота, на нормалното функциониране в района”. По думите му случаят е неприятен и явно се е получил срив в информацията. Но когато завърши разследването, ще бъдете оповестени, обеща пред журналистите адмирал Ефтимов.

В отговор на въпрос, свързан с проекта за нова бойна машина на пехотата, заместник-министър Йорданов беше категоричен: „Това е прекалено важен проект и ако е възможно изобщо да се направи нещо, при положение че тепърва се обсъждат тези варианти, бихме го направили и не бихме спрели нито един от проектите за модернизация. Не сме тук, за да спрем, а за да дадем летящ старт на следващите проекти, както и не сме тук, за да спрем предишни добри начинания”.

Бригаден генерал Деян Дешков:

Изключително съм доволен, постигнахме целите си

Изключително съм доволен, постигнахме целите, които си бяхме поставили преди няколко месеца по време на планирането на учението, каза пред журналисти командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков. „Аз съм доволен от целия трети батальон, от командира на батальона (подполковник Пейчо Генов – б. р.), който беше първостепенният обучаем, заедно с щаба му и с батальона. Също така, въпреки че беше първостепенният обучаем, на него му беше доста трудно, защото трябваше през тези 8 дни да се сглоби формирование, което той не е подготвял в продължение на месеци и години, а трябваше да го сглоби за 8–10 дни. Говорейки за различни тактики, техники и процедури, говорейки на различен език, той успя. Не изпусна управлението дори за секунда”, сподели бригаден генерал Дешков.

По думите му изводите от миналогодишното учение „Балканска стена”, основно тези, свързани с командването и управлението, са приложени в сегашната проява. Поуките от „Балкански страж-21” пък ще бъдат взети предвид в следващото учение с втори батальон от 61-ва бригада през есента. Идеята е да се развиваме, а не да тъпчем на едно място и смятам, че я прилагаме успешно, категоричен е бригаден генерал Дешков.

Той изтъкна, че личният състав на 61-ва бригада влага всичко от себе си, за да поддържа техниката, с която разполага. Докато получим каквото и да било, ние се стараем да я държим в пълна бойна готовност, да бъдем полезни и да изпълняваме конституционните си задължения, каза бригаден генерал Дешков. В отговор на въпрос за предстоящите прояви за бригадата той посочи, че след 4 дни командният състав на бригадата заедно с щабния батальон започват командно-щабно учение в продължение на 10 дни отново на „Ново село”. „Паралелно в момента зенитно-ракетният дивизион на бригадата участва в учението „Шабла-21” за провеждане на реални бойни стрелби. А през октомври с втори батальон на бригадата излизаме за батальонно тактическо учение на полигон „Корен”, заяви бригаден генерал Дешков.

Танкистите изпълниха задачите точно и в срок

Лично за мен, а и така, както чух от командира на Сухопътните войски и от началника на обраната, танковата рота и нашите танкисти се представиха отлично, изпълниха поставените задачи точно, в заповяданото време. Така коментира представянето на подчинените си по време на учението полковник Любомир Вачев – командир на Центъра за подготовка на специалисти в Сливен. Военнослужещите от формированието участваха в учението с танкове Т-72.

„Темпът на стрелбата беше такъв, какъвто трябваше да бъде. А и не само като темп, а като поразяване на целите.

Танкистите спазиха абсолютно всички указания съгласно матрицата за водене на боя и спомогнаха за успешното изпълнение на поставената задача от батальона”, заяви полковник Вачев. По думите му според доклада на командира на ротата, командирите на взводове и командирите на екипажи, по време на цялото учение танкистите не са имали абсолютно никакви технически проблеми нито с машините, нито с автоматиката, нито с въоръжението. „Танковата рота участва в учението с машините, които минаха през ремонт трета степен в „ТЕРЕМ – Хан Крум” – Търговище, и съгласно договора, който има Министерството на отбраната с тях и гаранцията, която ни е дадена, ние експлоатираме тези машини на пълна мощност, на абсолютно пълно натоварване. Изпробвани са във всякакви условия. Днес е дъждовно, кално, влажно, но машините нямат никакви проблеми. Екипажите свикнаха с обновените компоненти и показаха, че могат да боравят с техниката. Използват разширените възможности на танковете. Това е предимството, което получихме благодарение на ремонта”, изтъкна полковник Вачев.

Екипажите демонстрираха сглобеност

„Видяхме едно учение, което е добре подготвено и проведено, макар и в сложни метеорологични условия. Показани бяха сглобеност на екипажите и разчетите, действия на всички формирования на бойното поле независимо от това, че са от различни страни”. Това коментира за в. „Българска армия” бившият началник на Генералния щаб на БА генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров. Заедно с други генерали от запаса, сред които Атанас Самандов, Йордан Йорданов, Цветан Харизанов, той беше сред гостите на медийния ден на учението.

Разбира се, от оценката на това учение не може да се правят изводи и оценки за цялата Българска армия, изтъкна генерал Тотомиров. „Това е показно учение, тренирано е, показано е един път. Смятам, че ако всички други подразделения от Българската армия проведат такива учения, тя ще бъде сглобена на този етап”, допълни той. Но мога да кажа, че оценката e повече от положителна за действията, които имаха подразделенията, обобщи генералът.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани