Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Унгарският „Рис“ се готви за скок

[post-views]
Унгарският „Рис“  се готви за скок

През август 2020 г. унгарците подписват договор с германската компания „Рейнметал“ за създаване на съвместно предприятие в Унгария за производство на новите БМП KF41 „Рис“ за Унгарската армия. Стойността на договора е около 1, 8 млрд. евро.

Бойната машина на пехотата от най-ново поколение „Рис“ е представена  на Eurosatory Defense през 2018 г. Това е световно изложение за наземна отбранителна техника, което се провежда от 1967 г. насам в Париж на всеки две години. Изложението е само за професионалисти, широката публика няма достъп. Чрез новата  БМП KF41 „Рис“ конструкторите от „Рейнметал“ демонстрират дълбоката модернизация на предишния модел бойна машина на пехотата KF31.

Конструкторите от „Рейнметал“ заявяват, че модернизираната KF41 е по-добре бронирана, има по-ниска себестойност в сравнение с останалите съвременни бойни машини на пехотата, обслужването и експлоатацията й са по-опростени, като в същото време притежава и по-дълъг жизнен цикъл от другите. Освен това „Рис“ предлага различни бойни модули в зависимост от изискванията на клиентите. Машината може да бъде транспортна, разузнавателна, медицинска или командирска. Цялостното й преоборудване за конкретното предназначение може да стане само за осем часа.

Екипажът на „Рис“ е от трима души: механик-водач, оператор-артилерист и командир. В десантното отделение се побират до осем бойци. В празно състояние машината тежи 41 т, а при пълно натоварване и оборудване теглото й е 44–45 т.

Двигателят е дизелов, с мощност 1200 к. с., скоростната кутия е автоматична. Конструкторите гарантират, че „Рис“ може да развива до 70 км/ч, да преодолява траншеи с ширина до 2,5 м и водни прегради с дълбочина до 1,5 м.  БМП KF41 има дължина 7,73 м, ширина 3,6 м и височина 3,3 м.

Корпусът е от специална стомана, облицован с метални и керамични елементи. Комбинираната защита е способна да защитава машината от противотанкови ракети, парчета от артилерийски снаряди и бомби, както и от снаряди среден калибър. Трябва да се отбележи, че конструкторите са се отказали от подвижните бронирани модули, защото това може да намали нивото на защитеност на машината. По тази причина модулите за защита, монтирани върху корпуса, са неделима част от нея и свалянето им би отнело дълго време. В ниската си част корпусът има V-образна форма и издържа на взрива на 10-килограмова мина. Покривът също е с усилена броня.

Въоръжението на БМП KF41 може да е различно в зависимост от изискванията на клиента, но основният боен модул се състои от автоматично оръдие калибър 35 мм и сдвоена с него картечница калибър 7,62 мм. Оръдието има далекобойност до 3 км, а вертикално може да се сваля и повдига от –10 до +45 градуса. Притежава противотанково въоръжение и средства за радиоелектронна борба.

Забележителното при унгарския „Рис“ е, че той ще притежава и системата за активна защита на „Рейнметал“, известна като APS. Тя предизвиква все по-голям интерес по целия свят, защото може да се монтира на почти всички видове бронирани транспортни и бойни средства. Модулите й тежат от 145 до 600 кг. APS защитава бойната машина от директна стрелба на 360 градуса, като реагира за време, по-малко от мигването на окото – една десета от секундата. За по-кратко време системата идентифицира връхлитащата опасност, например артилерийски снаряд, прихваща го и го унищожава. Другата силна страна на APS е нейната многофункционалност, което означава, че може да отразява  едновременно няколко заплахи. Новият „Рис“ вече има участие и в учение на НАТО.

С какво стрелят морските специални части под вода

Руската държавна отбранителна компания „Ростех“ разработи в последните години пистолет и автомат за стрелба под водата. Пистолетът, станал известен като модел СПП-1М, е калибър 4,5 мм, а автоматът АПС е калибър 5,66 мм. Тези две стрелкови оръжия са предназначени за морските специални части, или както светът ги знае – тюлените.

Пистолетът СПП-1М е в състояние да поразява цел под вода на разстояние 17 м и до 20 м над повърхността или на сушата. Специалният автомат АПС под вода поразява цели на разстояние 30 м, а над вода или на сушата на дистанция – до 100 м. Водата в сравнение с въздуха има много по-голяма плътност и затова под вода не е възможна употребата на класическо огнестрелно оръжие. По тази причина бойните подразделения, изпълняващи задачи под вода, се снабдяват със специални оръжия. Главната конструктивна особеност на патроните на тези оръжия е стоманеният монолитен куршум с голяма дължина, примерно 120 мм, и с коничен преден край. В резултат на това при високата скорост под вода в предната част на куршума се образува въздушна каверна, която намалява съпротивлението на водата и стабилизира движението на куршума във водната среда.

Електронна защита на военните бази

В лабораторията за изследване на военновъздушните сили във военната база „Къртлънд“, Ню Мексико, САЩ е създадено ново мощно електромагнитно оръжие за противодействие на ята и рояци от дронове, натоварени с взрив и връхлитащи върху военни обекти.

Системата THOR генерира мощен поток от микровълни, които унищожават електрониката на връхлитащите малки роботи и това дава възможност за масовото им обезвреждане, което не е възможно при кинетично противодействие поединично. Малките дронове в последните години стават особено опасни за военните бази. Системата THOR се разполага в шестметров контейнер, който лесно се транспортира в транспортния самолет С-130. Системата може да бъде развърната за не повече от 3 ч. Освен това не изисква някакво продължително и специално обучение за екипажа. Общата цена за разработването на технологията е около $15 млн. След като идентифицира целта, системата за една наносекунда безшумно изстрелва мощен микровълнов поток и поражението е мигновено.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани