Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Център на НАТО изследва промените в климата

[post-views]
Център на НАТО изследва промените в климата

Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, който се намира в София, проведе традиционната си годишна конференция. Това е деветият поред форум. „За първи път се провежда в такъв хибриден формат – посрещат се гости, които присъстват на живо и онлайн. Интересното в тази конференция е, че се занимаваме с въпроси, които са наболели за обществото и най-вече за НАТО“, каза пред военния вестник полковник Орлин Николов – директор на центъра.

Вече има два курса за обучение, свързани с климатичните промени. „В тази конференция набелязваме основните точки, в които можем да подпомогнем усилията на НАТО как да бъде по-добре подготвено за тази нова заплаха, която генерира доста политически и икономически проблеми. По този начин можем да сме полезни за Алианса и да подпомогнем процеса по обучение и подготовка“, допълни полковник Николов.

Друг важен въпрос на конференцията беше времето в Космоса, как влияе, или по-точно, по какъв начин Слънцето влияе на климатичните промени и взаимодействието им.

„Предстои дългосрочен проект от три години, в който ще се опитаме да дефинираме и видим моделите, които могат да предсказват развитието и влиянието на времето в Космоса върху промените на земния климат и на комуникациите“, каза още полковник Орлин Николов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани