Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

34 концерта и 6 театрални представления в програмата на тазгодишния фестивал „Охридско лято“

[post-views]
34 концерта и 6 театрални представления в програмата на тазгодишния фестивал „Охридско лято“

Над 500 изпълнители от 18 страни ще бъдат част от магията на изкуството на тазгодишното 61-во издание на най-реномираното и най-голямо музикално-сценично събитие в страната – фестивала „Охридско лято“, предаде специално за БТА агенция МИА.

Върховни концерти с известни световни имена, с приоритет на местните творци със световна слава, национални оркестри и театрални състави, съвместни изпълнения на видни местни музиканти и световноизвестни имена ще утвърдят фестивала „Охридско лято“ като едно от най-големите културни събития за поощряване и утвърждаване на изкуството.

„Гордост, но и голяма отговорност е да се говори за изключителна програма по време на пандемията от КОВИД-19, когато всяко събитие се реализира при строго утвърдени защитни мерки. Тази година започваме на традиционната дата 12 юли, а фестивалните вълнения ще продължат до 20 август, когато като всяка година се спуска завесата на Охридско лято“, изтъкна на днешната пресконференция директорката на фестивала Наташа Попович.

Тя добави, че месец преди началото на събитието изцяло са завършени дейностите по подготовката, оборудването и адаптацията на сцените и сценичните пространства за реализация на сценично-техническата част на фестивала.

„Миналата година като екип показахме, че можем да се справим с всички предизвикателства и да се защитим от всички опасности, които носи пандемията. Това ни накара тази година да сме още по-подготвени и по-опитни в реализацията на предстоящите 40 фестивални вечери“, каза тя.

Що се отнася до тържественото откриване на фестивала, тази година то ще бъде под знака на Великия Чайковски, със спектакъл, съставен от най-добрите творби на руския виртуоз, откъси от балетната трилогия „Лебедово езеро“, „Лешникотрошачката“ и „Спящата красавица“ и откъси от балета „Ана Каренина“ и операта „Евгений Онегин“ в изпълнение на Националната опера и балет.

Става дума за грандиозен проект с над 90 изпълнители на сцената на Античния театър, най-добрите балетисти, солисти, ансамбъла и оркестъра на Националната опера и балет, ръководени от диригентската палка на маестро Бисера Чалдовска.

Селекторката на музикалната програма на фестивала Даница Стоянова обяви 34 концерта с прекрасна динамика, програма, която по нейните думи от самото начало до края представлява една голяма музикална приказка, която има за цел да създаде празник на изкуството чрез различни музикални композиции.

„Охридско лято като фестивал е единствен в Македония, който предлага върховно качество, и като такъв е много известен в цял свят. Затова въпреки специфичната ситуация и всички съпровождащи рискове съставях програмата, следвайки своята единствена цел и дълг към изкуството, както и своя професионализъм, за да се запази и повиши още повече качеството на фестивала“, каза тя.

Сред най-добрите и най-смелите, които ще пристигнат от много страни в света, са върховни имена като Александър Щаркман, Гюлсин Онай, квартет Вихан, Ирина Графенауер, Мате Бекавац, Кирил Родин, Жени Захариева, Мая Богданович, Даниел Родан, Стоян Димов и Дино Имери, Дарко Костовски, Васко Дантас, бароковия ансамбъл „Театро ала мода“, Георги Цинциевски, Саимир Пиргу и Мерита Таршана, духов квинтет на филхармонията от Загреб, на чийто концерт ще свири нашият млад цигулар Александър Иванов, Калина Мърмевска, Надя Неволович, дамският хор под ръководството на диригента Ивица Зорич Менада, смесеният хор на филхармонията от Прищина, Елоизе Карлин, Барокови диалози с камерния ансамбъл на Македонската филхармония, Алесандро Фатони и Джорджо Мартану, Петру Иуга и Михаил Хориа, Хайди Елзесер и Ненад Лечич, Лирическа вечер с фестивалния камерен оркестър и вокални солисти под диригентската палка на Паскал Галоа, Захарис Тарпагос и Валерия Харитиду, дуото китаристи Горан Кривокапич и Даниел Церович, Владимир Маркович и Юлияна Шулович, Драган Средоевич и Ненад Ивович.

В свободната програма има два проекта „З З квартет“ и Балкански танцов проект „Всички марш на танц“ с хореография на Игор Киров, а за рождения ден на фестивала ще има изпълнения на нашите изключителни творци от групата „Синтезис“, националната институция „Танец“, 35 години от камерния оркестър Саша Николовски Гюмар на МММ със солист Богдана Бушевска и диригент Борян Цанев.

Концертите ще бъдат реализирани в Античния театър, в църквата „Св. София“ и Долни Сарай. Музикалната програма на фестивала съдържа 34 концерта, от които 2 са в свободната програма.

И любителите на театъра тази година ще имат възможност да се насладят на качествени театрални творби от страната и извън нея.

Александър Поповски, театралният селектор на фестивала „Охридско лято“, съобщи, че тази година програмата е съставена от онова, което родната продукция е успяла да сътвори в специфичните условия, в които трябва да работят театрите.

„Напълно съзнавам ситуацията, в която се намираме, и разликата между желанията и реалността. Смятам, че трябва да ценим всяка изговорена дума на сцената, всеки жест, всеки аплодисмент. Мисля, че ако можем да научим нещо от тази ситуация, то е колко е важно това, което работим, и колко силно трябва да пазим това, което наричаме театър“, каза във видеообръщение Поповски.

В театралната програма на това издание на фестивала има 6 театрални постановки на няколко сцени – в Античния театър, в двора на „Света София“, в Долни Сарай, двора на училището „Свети Климент“ и Центъра за култура „Григор Пърличев“, всяка от тях с различна уникална естетика.

Това са представленията „Вик за любов“ на Охридския театър, „History of Mother Fuckers“ – преработка на Уилям Шекспир на Битолския театър, Сръбският народен театър от Нови Сад ще представи жизнената драма на Джанис Джоплин, Театър комедия с представелнието „Вечеря за глупаци“, Македонският народен театър ще се представи със „Само глас“, а театралната програма на „Охридско лято“ ще завърши с постановката „В открито море“ в изпълнение на актьорски екип на Югославския драматичен театър от Белград.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани