Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В пандемията: С 1,4 млрд. долара скочиха разходите за ядрени оръжия

[post-views]
В пандемията: С 1,4 млрд. долара скочиха разходите за ядрени оръжия

Въпреки че пандемията бушува и икономиките по света са опустошени, ядрено въоръжените държави миналата година са увеличили разходите за арсенали от атомни оръжия с 1,4 милиарда долара, показва нов доклад.

В него Международната кампания за премахване на ядреното оръжие (ICAN) подробно описва как деветте ядрено въоръжени държави в света продължават да увеличават разходите си за такива оръжия, съобщава АФП.

„Докато болничните легла се пълнеха с пациенти, лекарите и медицинските сестри работеха часове, а основните медицински консумативи бяха оскъдни, девет държави са пръснали над 72 милиарда долара за оръжия за масово унищожение“, се казва в доклада.

Това представлява увеличение от 1,4 млрд. долара спрямо разходите през 2019 г., заяви ICAN, спечелила Нобеловата награда за мир през 2017 г.

Съединените щати са похарчили повече от половината от общата сума, 37,4 млрд. долара, което представлява приблизително 5% от общите военни разходи за миналата година, според доклада.

Смята се, че Китай е похарчил около 10 млрд. долара, а Русия – 8,0 млрд. долара, според изчисленията на ICAN.

137 000 долара всяка минута

Взети заедно, ядрено-въоръжените държави, които включват също Великобритания, Франция, Индия, Израел, Пакистан и Северна Корея, са харчели над 137 000 долара всяка минута през 2020 г.

Увеличението на разходите идва не само докато светът се бори с най-лошата си пандемия от век, но и в момент, в който много страни се обединяват, за да забранят ядрените оръжия.

„Докато тези девет държави са продължили да пилеят милиарди за оръжия за масово унищожение, останалата част от света беше заета да ги прави незаконни,“ казва ICAN.

Докладът, озаглавен „Complicit: 2020 Global Nuclear Spending“, подчертава как правителствата все повече насочват данъчни пари към доставчици на оръжия, които от своя страна харчат все по-големи суми за лобисти, насърчаващи увеличение на разходите.

Повече от 20 компании, произвеждащи ядрено оръжие, са спечелили от бизнеса през миналата година чрез съществуващи или нови договори, като само 11 западни компании са спечелили 27,7 милиарда долара в нови или модифицирани договори за ядрено оръжие. Най-големите компании, печелещи от такива договори, са Northrop Grumman, General Dynamics, Lockheed Martin, Raytheon Technologies и Draper.

В доклада се казва, че почти половината от американските разходи през миналата година, цели 13,7 милиарда долара, са отишли при Northrop Grumman за изграждането на изцяло нова система за ядрено оръжие. Тази компания на свой ред е похарчила 13,3 милиона долара, за да лобира пред създателите на политики в САЩ, за да похарчат повече пари за отбрана, и още 2,0 милиона долара за финансиране на големи мозъчни тръстове, които изследват и пишат за ядрените оръжия, се казва в доклада.

Източник: actualno.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани