Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столтенберг предложи да се свика заседание на Съвета Русия-НАТО

[post-views]

За последен път среща в този формат се проведе през юли 2019 г.

В навечерието на предстоящата среща на върха на Организацията на Северноатлантическия договор, генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг даде интервю за германския национален ежедневник Die Welt, в което призова за свикване на заседание на Съвета Русия-НАТО.

„Бих искал още веднъж да поканя Русия да вземе участие в заседанието на Съвета Русия-НАТО възможно най-скоро“, отбеляза генералният секретар. „Имаме много теми за обсъждане, които отговарят на общите интереси на НАТО и Русия“, подчерта норвежецът, като припомни, че Съветът не се е събирал 19 месеца.

Според вестника, Алиансът е предложил на Москва да се проведе нова среща преди повече от година, но не е имало положителен отговор. „Топката вече е на страната на Русия“, подчерта Столтенберг.

В същото време той очерта конкретни теми за евентуални преговори.

„Сред тях например е обменът на мнения относно военните маневри с цел предотвратяване на недоразумения и евентуална ескалация“, поясни генералният секретар. Друг въпрос за обсъждане, по негово мнение, трябва да бъде „достатъчната прозрачност“ на военните дейности на всяка от страните, за да се избегнат неволни инциденти във въздуха и в морето.

„Отношенията между НАТО и Русия достигнаха толкова ниска точка, каквато не сме виждали от края на Студената война. Диалогът е най-добрият начин за намаляване на напрежението“, каза той и добави, че Съветът е правилният формат за това.

Съветът Русия-НАТО е създаден през 2002 г. в резултат на споразумения с посредничеството на италианското правителство, водено от Силвио Берлускони. За последен път среща в този формат се проведе през юли 2019 г.

Източник: epicenter.bg

Най-ново

Виж още

Избрани