Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Финландия, Норвегия и Швеция откриха международното военно учение „Арктик чалъндж екзърсайз“

[post-views]
Финландия, Норвегия и Швеция откриха международното военно учение „Арктик чалъндж екзърсайз“

Военновъздушните сили на Финландия, Норвегия и Швеция откриха днес международното военно учение „Арктик чалъндж екзърсайз“. Това съобщи днес пресслужбата на финландската военна авиация, предаде ТАСС.

В двуседмичните маневри, които ще протекат във въздушното пространство на трите страни – по-специално над северните им райони, ще участват над 70 въздухоплавателни апарата. Освен многоцелеви изтребители за учението са пристигнали транспортни самолети и самолети цистерни.

Норвегия за пръв път е изпратила неотдавна получените изтребители Ф-35, Финландия – 12 изтребителя Ф8А-18 Хорнет и други самолети. Освен това в учението ще се използват военновъздушни сили на Нидерландия, Великобритания, Германия, Дания, САЩ и самолет за далечно радиолокационно откриване и управление на НАТО Е3А АУАКС.

Ще се тренират съвместни действия във въздушното пространство. Заради пандемията тазгодишните маневри ще се състоят с по-малко участници от първоначално планирания брой.

Ученията от серията „Арктик чалъндж“ се провеждат от 2013 г. на всеки две години и са сред най-мащабните в Европа. Те протичат под егидата на организацията NORDEFCO (Nordic Defence Cooperation, Северно отбранително сътрудничество), създадена през 2009 г. от натовските държави Дания, Исландия и Норвегия в сътрудничество с Финландия и Швеция. Задачите й включват съвместна разработка на отбранителни технологии, модернизиране на военното образование и организиране на учения на различни родове войски.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани