Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Християндемократите на Меркел с триумф на изборите в провинция Саксония-Анхалт

[post-views]
Християндемократите на Меркел с триумф на изборите в провинция Саксония-Анхалт

Управляващият в Германия Християндемократически съюз с убедителна победа на парламентарните избори в провинция Саксония-Анхалт. Според предварителните данни партията на канцлера Ангела Меркел печели 37 процента, пред сочената за фаворит в надпреварата крайно-дясна партия „Алтернатива за Германия“, която събира близо 21 на сто от гласовете.

Никой не очакваше подобен резултат. Седмица преди вота социологическите проучвания даваха съвсем малка преднина на Християндемократическия съюз пред крайно-дясната Алтернатива за Германия. Според предварителните данни християндемократите на Ангела Меркел печелят 37, 1 процента или с близо 7 на сто повече от изборите преди четири години.

Райнер Хазелоф- министър-председател на провинция Саксония-Анхалт:

„ Благодарен съм на всички граждани, че упражниха демократичното си право на глас и ни подкрепиха с толкова голямо мнозинство,  с което начертаха ясна разделяща линия с крайно-дясното. По този начин доказахме, че в провинция Саксония-Анхалт защитаваме демокрацията.

Макар и втора, крайно-дясната „Алтернатива за Германия“ се смята за големия губещ. Не само , че не спечели,  както се надяваше, но и загуби позиции. Левите партии също постигнаха слаб резултат.

За сметка на това, изборите в провинция Саксония-Анхалт се оказаха успех за по-малките центристки партии – като Свободната демократическа партия и Партията на Зелените, които биха били евентуален партньор на Християн демократите. Изборите в провинция Саксония-Анхалт се смятат за барометър на обществените нагласи преди изборите за федерален парламент тази есен. Вотът ще е първият сериозен тест за управляващия Християндемократически съюз, след оттеглянето на Ангела Меркел от политиката.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани