Информационен център на Министерство на oтбраната

За 26 ноември 2021 г. насрочиха Обединителния конгрес на запасното войнство

За 26 ноември 2021 г. насрочиха Обединителния конгрес на запасното войнство

Днес в централата на СОСЗР се проведе среща на Координационния съвет на запасното войнство (КСЗВ) с председатели на неправителствени организации от сферата на сигурността и отбраната, подписали споразумението за обединение. Взето бе решение Националният обединителен конгрес на запасното войнство да се проведе на 26 ноември 2021 г. Три от организациите бяха против провеждането на такъв конгрес с аргумента, че обединението може да стане на принципа на колективното членство в СОСЗР.

Генерал от запаса Златан Стойков, който е и председател на КСЗВ, информира, че е измината голяма част от пътя за подготовката на конгреса. Има вече проекти на доклад на конгреса и на устав на обединения Съюза на запасното войнство. Пред финалната права е и проектът на закон за запасното войнство. В следващите дни ще се координират въпросите, свързани с броя на делегатите, в зависимост от епидемиологичната обстановка в страната. В срещата участваха председатели и представители на СОСЗР, СВВБ, НСКЗВ „За честта на пагона“, Военноисторическата комисия, Национална асоциация „Сигурност“, Асоциацията на разузнавачите от запаса, Асоциацията на Сухопътните войски в България, Асоциацията „Български командоси“, Асоциацията „Комуникационни и информационна специалисти“, Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса „Олимпий Панов“ и Асоциацията на военните разузнавачи.

Задачата ни е да обединим организациите, подчерта генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков, председател на Асоциацията на Сухопътните войски. Няма да е лесно, трябва внимателно да се подхожда, каза генерал-лейтенант от запаса Петър Илиев, председател на НКЗВ „За честта на пагона“.  Целта ни е, посочи генерал от запаса Златан Стойков, да възстановим статута на запасното войнство, т. е. на хората, които са отдали живота си за защитата на Родината. 

Източник: otbrana.com/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top