Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в 14-ата годишна конференция на началниците на отбраната на балканските страни

[post-views]
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в заседание на Военния комитет на НАТО в Брюксел

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в 14-та годишна конференция на началниците на отбраната на балканските страни, която ще се проведе на 8 и 9 юни в Сараево, Босна и Херцеговина. Инициативата има важна роля за развитието на военното сътрудничество в Балканския регион. Областите на съвместна работа включват обмен на информация по теми на сигурността и потенциалните заплахи за региона, организирането и провеждането на съвместни учения, курсове и подготовки, както и търсене на възможности за разширяване на общите дейности.

Основната тема на тазгодишното издание на форума е “Интеграция, коопериране и партньорство: Фактори за регионална и глобална стабилност и сигурност – перспективи, предизвикателства и отговор на COVID -19“.

В събитието участие ще вземат началниците на отбраната на държавите, част от инициативата – Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия, Турция, Черна гора. Гости ще бъдат председателят на Военния комитет на НАТО, началникът на кабинета на председателя на Военния комитет на ЕС, заместник-командващият на Съвместното командване на силите на Алианса в Неапол, началниците на отбраната на Словения и на Хърватия.

Предстои да бъдат утвърдени докладите на подпомагащите работни групи, свързани с обстановката по сигурността, потенциалните заплахи и предизвикателства за региона, подготовката и провеждането на учения и курсове. Предвижда се също началниците на отбраната да утвърдят създаването на работна подгрупа от военни експерти за кибер отбрана, които да работят по тези въпроси в рамките на инициативата.

Източник: mod.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани