Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия: Ученията на САЩ в Арктика са провокация

[post-views]
Четирима загинали при катастрофа на американски военен самолет в Норвегия

Международните военни учения Arctic Challenge противоречат на мирното развитие на Арктическия регион. Това се посочва в съобщение, публикувано в Twitter от руското посолство във Вашингтон, съобщава ТАСС.

Руските дипломати нарекоха маневри с участието на ВВС на САЩ провокативни. Руската дипломатическа мисия посочва, че ученията „не помагат за укрепване на доверието в Европа“, „те са в противоречие с изявленията на Вашингтон, че няма алтернатива на задачата да осигури устойчиво и мирно развитие на Арктическия регион“.

За първи път изтребителите F-35 ще участват в маневрите от Норвегия. Финландия е представена от 12 изтребителя F/A-18 Hornet и редица други самолети. Освен това в ученията участват ВВС на Холандия, Великобритания, Германия, Дания, САЩ и самолетите за ранно предупреждение и тактическо управление на въздухоплавателните средства на НАТО E-3A AWACS.

Задачата на учението е да практикува съвместни действия във въздушното пространство. Ученията Arctic Challenge се провеждат на всеки две години и са сред най-големите в Европа, за първи път се провеждат през 2013 година.

Маневрите се провеждат под егидата на организацията NORDEFCO (Nordic Defense Cooperation). Създаден е през ноември 2009 г. от Дания, Исландия, Норвегия (членове на НАТО), Финландия и Швеция.

Сред задачите на NORDEFCO е съвместното развитие на отбранителните технологии, повишаване нивото на военно образование, както и провеждането на учения за различни видове войски.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани