Информационен център на Министерство на oтбраната

На учебен полигон „Ново село“ стартира компютърно подпомаганото командно-щабно учение „БАЛКАН 21“

На учебен полигон „Ново село“ стартира компютърно подпомаганото командно-щабно учение „БАЛКАН 21“

С церемония по откриване днес, 9 юни, на учебен полигон „Ново село“ започна компютърно подпомагано командно-щабно учение „БАЛКАН 21“.

От 10 до 14 юни ще се проведе същинската част на учението, по време на която ще бъде сертифициран щабът и щабният батальон на 61-ва механизирана бригада.

Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, офицер, провеждащ учението, е началникът на щаба на СВ бригаден генерал Николай Караиванов, а директор на учението – заместник-началникът на щаба на СВ полковник Васил Енчев.

Учението „БАЛКАН 21“ е част от компютърно подпомаганото командно-щабно учение „DEFENDER 21“ в рамките на серията свързани учения „DEFENDER EUROPE 21“. Базирано е на фиктивен сценарий, свързан с развитието на криза с висок интензитет. Основната цел на учението е да се проверят и оценят способностите и степента на оперативна съвместимост за действие в коалиционна среда при планиране и провеждане на отбранителна операция в състава на коалиционни сили.

На учебен полигон „Ново село“ стартира компютърно подпомаганото командно-щабно учение „БАЛКАН 21“

Учението се ръководи от Командването на Сухопътните войски, като участва щабът на 61-ва механизирана бригада, щабният батальон и обслужващи формирования. Щабовете на батальони и дивизиони са развърнати в Съвместния многонационален център за моделиране и симулации в Графенвьор, Германия.

Ролята на старши щаб за учението ще се осъществява от 1-ва кавалерийска дивизия на САЩ, под чието оперативно командване 61-ва механизирана бригада планира и участва в провеждането на коалиционна операция. Щабът на дивизията се намира във Форт Хууд, Тексас, САЩ, като в него има български офицери за свръзка в периода на провеждането му. За осъществяване на комуникациите с щаба на 1-ва кавалерийска дивизия, на учебен полигон „Ново село“ е развърнат комуникационен модул от въоръжените сили на САЩ и екип от мобилната комуникационно-информационна система от състава на Съвместното командване на силите.

Учението е част от плана за подготовка на щабовете на Сухопътни войски и е нова стъпка в развитието на участието и управлението на формированията в коалиционен формат. Щабът на бригадата има придобит опит в провеждане на подобни международни учения.

Източник: Land Forces

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top