Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Смешно и глупаво е да се наричат руснаците некоренен народ на Украйна, каза Путин

[post-views]
Коституционният съд одобри поправките на Путин

Да се наричат руснаците некоренен народ на Украйна не просто е некоректно, а смешно и глупаво, заяви руският президент Владимир Путин в излъчено днес интервю за телевизия „Россия-24“, предаде ТАСС.

„Очевиден факт е, че хората, влезли заедно с тези територии в състава на Руската държава, са се наричали руснаци. Затова да се говори за руснаците като за некоренен народ е не просто некоректно, това е смешно и глупаво“ каза той и добави, че това „абсолютно не отговаря на историята“. Путин отбеляза, че през 17 век жителите, населявали територията на сегашна Украйна, „са се смятали и наричали руски и православни“.

На 18 май украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че в парламента е внесен законопроект за коренните народи на Украйна, за да бъдат гарантирани правата им. Начинът, по който в теста е описано кой народ се смята за коренен, означава, че това не важи за руснаците.

Този законопроект не отговаря на нормите на международното хуманитарно право, но Западът няма да реагира на това, смята Путин. Идеята на Киев да обяви руснаците за некоренно население на Украйна е „мощен, много сериозен удар по руския народ като цяло и това, разбира се, не може да ни е безразлично“, заяви руският президент.

Опитите да се делят народите в Украйна на коренни и некоренни изобщо „напомнят теорията и практиката на нацистка Германия“, заяви още Путин, коментирайки украинския законопроект.

В интервюто си той засегна и темата за влизането на Украйна в НАТО.Той нарече „умни хора“, онези украинци – по думите му те са „минимум 50 процента“, които не искат страната им да става член на НАТО, като обясни позицията им с нежеланието им да се окажат на огневата линия и да бъдат „разменна монета и пушечно месо“, предаде Интерфакс.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани