Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Среща на върха на страните от Западните Балкани в Тирана

[post-views]
Председателят на Европарламента призова страните от Западните Балкани да бъдат допуснати до ЕС

В Тирана днес ще се състои среща на върха на страните от Западните Балкани, чийто домакин ще бъде албанският премиер Еди Рама, предаде агенция МИА.

В срещата ще участват еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей, президентът на Черна гора Мило Джуканович, премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, косовският премиер Албин Курти, сръбският премиер Ана Бърнабич и босненският премиер Зоран Тегелтия.

Към лидерите от Западните Балкани ще се присъединят и генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Майлинда Брегу, директорът на секретариата на Централноевропейското споразумение за свободна търговия /ЦЕФТА/ Емир Джикич и Люба Силяноска, заместник-директор на Постоянния секретариат на Транспортната общност на Югоизточна Европа /Албания, България, Босна и Херцеговина, Косово, Република Северна Македония, Сърбия и Черна гора/.

Според програмата на срещата ще бъде обсъден ходът на европейската интеграция на региона и ще бъде анализирана инфраструктуртата, която свързва Западните Балкани, както и финансовата подкрепа и инвестициите от Европейския съюз.

Предвидена е и съвместна пресконференция на Рама и Вархей, а след работния обяд, на който ще се разговаря за съживяване на икономиката в Западните Балкани след пандемията от КОВИД-19, ще бъде подписана съвместна декларация за продължаване на европейския дневен ред.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани