Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Финансовото министерство публикува списък от 34 дружества, свързани със закона „Магнитски“ на САЩ

[post-views]
Финансовото министерство публикува списък от 34 дружества, свързани със закона „Магнитски“ на САЩ

Министерството на финансите разпространи списък от 34 дружества, които попадат или могат да попаднат в обхвата на санкциите, наложени миналата седмица от Службата за контрол на чуждестранните активи на американското финансово министерство върху български физически и юридически лица по закона „Магнитски“.

Дружествата са свързани със санкционираните от Вашингтон бизнесмени Васил Божков и Делян Пеевски.

18 от тях са с регистрация в България, но част от тях вече са заличени. Останалите дружества са в страни от Европейския съюз и офшорни зони.

В обновения списък с физическите и юридически лица, които са били притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от санкционираните по закона „Магнитски“  Васил Божков и Делян Пеевски се появиха компании от „Панама Пейпърс“.

Компании, регистрирани в Обединените Арабски емирства, Британските вирджински острови, Нидерландските Антили, Кипър, Люксембург, Франция, Гърция и Албания са сред дружествата, които попадат под санкции заради свързаност чрез притежавани дялове, контрол или управление, със санкционираните по закона „Магнитски“ Делян Пеевски и Васил Божков.

Любопитно е, че следите водят към Обединените Арабски емирства не само чрез компания, свързана с Божков, но и такава – с Пеевски.

Името на Делян Пеевски излиза и при единствената компания, регистрирана в Съединените щати. Това е Pure blue event management LLC.

49% от нея са притежавани от Делян Пеевски, което се потвърждава от имуществената му декларация за 2020-та година, която той подава в качеството си на депутат.

В списъка фигурира и чужда компания, продадена от Пеевски през 2016-та година.

Очаквано в данните се появяват и 18 дружества от България, част от които са с прекратена регистрация – именно онези, които са били собственост на Делян Пеевски.

Хазартните компании на Божков също са в списъка, включително и „Ню Геймс“, която е в несъстоятелност.

В списъка не присъстват компании, свързани с третия санкциониран по закона „Магнитски“ български гражданин – Илко Желязков.

Тепърва предстои и допълнително разширяване на данните.

Източник: bnr.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани