Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Адмирал Емил Ефтимов: Балканите имат стратегическа роля за сигурността в Европа

[post-views]
Адмирал Емил Ефтимов: Балканите имат стратегическа роля за сигурността в Европа

Годишната конференция на началниците на отбраната от региона се състоя в Сараево

Адмирал Емил Ефтимов: Балканите имат стратегическа роля за сигурността в Европа
Началниците на отбраната от балканските страни се обединиха в мнението си, че форумът има потенциал за бъдещо развитие, препоръки за което бяха включени в подписаното от тях съвместно изявление

Балканите имат стратегическа роля за гарантирането на сигурността в Европа. Това подчерта началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в своето изказване на Годишната конференция на началниците на отбраната на балканските страни. Събитието се състоя в Сараево, Босна и Херцеговина, съобщиха от МО.

Пред колегите си от региона адмирал Ефтимов изтъкна усилията, които се полагат в рамките на НАТО и Европейския съюз за по-нататъшното задълбочаване на партньорството и кооперирането. Той подчерта и отражението на пандемията от COVID-19 върху съвместната подготовка, като заяви, че в същото време пандемичната обстановка е дала възможност за иновативни стъпки в обучението. Като пример той посочи, че през октомври 2020 г. България бе домакин на първия в рамките на инициативата онлайн курс за специалисти по планиране при кризи и в отговор на бедствия, реализиран от Центъра на НАТО за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности за управление на кризи и реагиране при бедствия.

Адмирал Ефтимов потвърди поетите ангажименти в подкрепа на бъдещо разширяване на Мрежата за подготовка и учения на страните от Югоизточна Европа. Той бе категоричен, че това е един от успешните проекти на инициативата, в който страната ни има водеща роля. Чрез него се предоставя среда за пренос на данни и за симулационните системи при провеждането на командно-щабни учения. След нормализиране на пандемичната обстановка експерти от Щаба на отбраната ще домакинстват работна среща със свои колеги от страните участнички за продължаване на практическата работа на системата. Страната ни подкрепи създаването на работна подгрупа от военни експерти за киберотбрана, които да създадат благоприятна организация за съвместни дейности по тези въпроси.

Основната тема на тазгодишното издание на конференцията бе „Интеграция, коопериране и партньорство: Фактори за регионална и глобална стабилност и сигурност – перспективи, предизвикателства и отговор на COVID-19”. Модератори по темата бяха председателят на Военния комитет на НАТО главен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч и началникът на отбраната на Босна и Херцеговина генерал-лейтенант Сенад Машович. Участие взеха началниците на отбраната на всички държави от инициативата – Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Турция, Черна гора. В рамките на форума бяха утвърдени годишните доклади на отделните подгрупи по асиметричните заплахи и по обучението, тренировките и ученията.

Най-ново

Единична публикация

Избрани