Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай призова САЩ и Русия да съкратят ядрените си арсенали

[post-views]

Дни преди срещата на високо равнище между президентите Джо Байдън и Владимир Путин в Женева китайският външен министър Ван И призова САЩ и Русия да съкратят още ядрените си арсенали, предаде Ройтерс.

Ван направи изявлението си от Пекин, говорейки пред Конференцията по разоръжаване на ООН. Китайският първи дипломат заяви, че новите съкращения ще помогнат за постигане на многостранно ядрено разоръжаване и отправи едва прикрит упрек срещу САЩ.

„Китай се противопоставя на разработването и разполагането на регионални и глобални системи за противоракетна отбрана от една определена страна, което подкопава стратегическата стабилност. Освен това Китай се противопоставя на разполагането на базирани на сушата балистични ракети със среден обсег в съседство с други страни, извършвано от същата тази държава“, добави Ван И.

Администрацията на Байдън е заявявала, че САЩ планират да се съревновават с нарастващото влияние и военна мощ на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион. Пекин също е ядрена сила, но арсеналът му е далеч по-малък.

Представителят на САЩ по разоръжаването Робърт Ууд застана пред форума в Женева, за да призове Китай да се включи в двустранни преговори за намаляване на риска и повишаване на стратегическата стабилност, като подчерта, че властите в Пекин досега са отблъсквали американските опити за започване на диалог.

Ван заяви също, че „едностранните актове на тормоз от страна на САЩ“ са в основата на иранския ядрен проблем. „За да има връщане към сделката, е естествено първо да бъдат отменени наложените на Иран санкции“, добави той, като призова да се удвоят усилията за връщане към спазването на иранското ядрено споразумение.

Източник: БТА

Най-ново

Виж още

Избрани