Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Оценка „Боеготов” заслужиха групи по контрола на придвижването

[post-views]
Оценка „Боеготов” заслужиха групи по контрола на придвижването

Сертификати за готовност за участие в колективната отбрана на НАТО връчи по време на тържествена церемония командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров на командирите на 31-ва и 181-ва група майор Ангел Стефанов и майор Венцислав Венциславов от състава на 30-и отряд за контрол на придвижването.

Оценка „Боеготов” заслужиха групи по контрола на придвижването

Той поздрави военнослужещите с успешната сертификация и благодари за перфектно изпълнените задачи, съобщиха от СКС.

„Вие за пореден път демонстрирахте способностите си за осъществяване на различни транспортни задачи на територията на страната и показахте добра координация и взаимодействие с всички национални структури”, подчерта генерал-лейтенант Тодоров.

Националната сертификация на двете формирования се проведе на фона на най-мащабните за годината учения на НАТО Steadfast Defender 21 и Noble Jump 21 и Saber Guardian 21, които се провеждат в периода май–юни 2021 г.

Комисия от Съвместното командване на силите с председател полковник Георги Христов – началник на сектор „Придвижване и транспортиране” в отдел „Логистика”, проведе сертификацията през май и в началото на юни в присъствието на наблюдатели от Щаба на отбраната. Те провериха и оцениха готовността на формированията за дежурство в състава на усилените сили за отговор на НАТО (еNRF) през 2022 г.

За тази цел групите за контрол на придвижването проведоха две тактико-специални учения и реално осъществиха връзка и организираха взаимодействието с местните власти, летищни и жп администрации, представители на ГД „Гранична полиция” и Агенция „Митници”.

Групите за контрол на придвижването демонстрираха способностите за изпълнение на задачите по транспортно осигуряване и готовността им за дежурство в състава на усилените сили за отговор на НАТО, за което получиха оценка „Боеготов”. Сертификацията се проведе в пунктовете за постоянна дислокация на формированията в Горна Оряховица и София, както и в транспортни възли в зоната за отговорност на групите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани