Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът Радев за майор Терзиев: Опитен пилот и чудесен човек

[post-views]
Президентът Румен Радев ще участва в Мюнхенска конференция по сигурността

Майор Валентин Димитров Терзиев е военен летец пилот, началник-щаб на ескадрила, със степен за класна специалност „Военен пилот 1-ви клас”. Бил е старши помощник-началник на отделение „Планиране и отчитане на летателната дейност” в авиобаза Граф Игнатиево. Роден е през 1974 г. в Асеновград.

Един от най-опитните летци в авиобазата, участник и в последния въздушен парад на 6 май 2021 г. Випускник на ВВВУ „Георги Бенковски” през 1998 г. с пролетени над 700 ч. Летял на самолети Pilatus PC-9M, L-29, L-39ZA, МиГ-21 и на МиГ-29.

В едно от интервютата с него той заявява: „Девизът на ескадрилата е „Свалям наред!”. Много хубав девиз, който може да се използва навсякъде и който е свързан с това да бъдеш изтребител. За мен това е да си ловец – винаги и непрекъснато. Като видиш целта във въздуха, да не я изпускаш и да я гониш до последно. Да изцедиш всичко от себе си и от машината. А на земята да преследваш целите си и да отстояваш идеите си докрай. Професията на летеца изтребител ни вменява качества като чувство за дълг, достойнство и чест”.

„Ние сме на бойния си пост 24 часа в денонощието, дори хората да не го виждат. Показваме, че българските ВВС не са загубили своите способности и се надявам да ги съхраним в бъдеще”, казва след тренировъчно учение майор Валентин Терзиев.

47-годишният майор Терзиев пилотира МиГ-29 от години и е един от най-опитните летци на база „Граф Игнатиево”. В най-важния ден за Българската армия – 6 май, той е избран да пилотира водещия изтребител МиГ-29 във формацията, която прелетя над столицата. С една цел: „Надявам се този полет да бъде искрицата, която ще запали в душите на по-младото поколение пламък, който да ги води. Демонстрираме способности за разчистване на въздушното пространство. Това е основната ни задача. Това е част от задачите, които изпълняваме всекидневно с нашата летателна дейност”, обясни тогава майорът.

Опитен летец и чудесен човек – така го описа и президентът Румен Радев, който също е пилот на МиГ-29, негов колега и командир в авиобазата. „Познавам го като прекрасен човек и много добър професионалист”, посочи държавният глава.

До онази нощ майор Терзиев не е имал летателни инциденти.

Най-ново

Единична публикация

Избрани