Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ притеснени, че Русия дава на Иран сателит за следене на военни цели

[post-views]

Русия се готви да предостави на Иран усъвършенстван сателит, който да му позволи да проследява потенциални военни цели в Близкия изток и извън него, съобщава Washington Post.

Планът ще достави руски сателит Kanopus-V, оборудван с камера с висока разделителна способност, който може да бъде изстрелян от Русия в рамките на месеци.

Докладът е публикуван дни преди президентът на САЩ Джо Байдън и руският президент Владимир Путин да се срещнат в Женева и докато Иран и САЩ участват в непреки преговори за възобновяване на ядрената сделка от 2015 г., предназначена да ограничи ядрената програма на Иран в замяна на облекчаване на икономическите санкции.

Сателитът ще позволи „непрекъснат мониторинг на съоръжения, вариращи от петролните рафинерии в Персийския залив и израелските военни бази до иракските казарми, в които се намират американски войски“, пише медията, цитирайки три неназовани източника – настоящ и бивш американски служител и висш държавен служител от Близкия изток.

Kanopus-V се предлага на пазара за цивилна употреба, лидерите на Иранския корпус на гвардейците на ислямската революция са направили няколко пътувания до Русия от 2018 г. насам, за да помогнат за договарянето на споразумението.

Руски експерти пътуват до Иран тази пролет, за да помогнат за обучение на персонала, който да управлява спътника от новопостроено съоръжение близо до Карадж, западно от Техеран.

Сателитът ще включва руски хардуер, „включително камера с разделителна способност 1,2 метра – значително подобрение спрямо сегашните възможности на Иран, макар и все още далеч от качеството, постигнато от американските шпионски сателити.“

През април 2020 г. Революционната гвардия заяви, че успешно е извела първия орбитален сателит на страната, което е накара държавният секретар на САЩ Майк Помпео да призове Техеран да бъде подведен под отговорност, тъй като смята, че действието е в противоречие с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.

Източник: news.bg

Най-ново

Виж още

Избрани