Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турският външен министър изрази недоволство от решението на Гърция да обяви Турция за сигурна страна за мигрантите от Азия и Африка

[post-views]
Турция обвини Гърция, че обучава терористи

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу е изразил недоволство от решението на Гърция да обяви Турция за сигурна страна по отношение на мигрантите от редица страни от Азия и Африка, съобщи гръцката телевизия Скай.

С решението на гръцкото правителство, обявено в понеделник, мигрантите от Афганистан, Пакистан, Бангладеш, Сомалия и Сирия, които влизат в Гърция от Турция, няма да могат да кандидатстват за убежище и ще могат да бъдат връщани в Турция.

В интервю за турски информационен портал Чавушоглу е заявил: „От една страна държиш терористите (пилотите на хеликоптера, които избягаха в Гърция след опита за преврат в Турция през 2016 г. – б.ред.) и не ги даваш на Турция, а от друга изпращаш бежанците и казваш, че Турция е сигурна страна. Какво е това противоречие? Нека да сме искрени. Естествено, че няма да се вържем на това“.

„Всички знаят, и народът ни, че по въпросите на Егейско море (с Гърция) имаме спорове. В Източното Средиземноморие има един максималистичен подход на Гърция. Това, че гръцкият премиер се гордее, че превърнаха въпроса в европейско-турски, според мен не е сила, а слабост“, е казал още Чавушоглу.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани