Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция трябва да изтегли силите си от Афганистан според споразумение от 2020 г., заяви говорител на талибаните

[post-views]
Турската армия може да проведе нови сухопътни операции в Ирак и Сирия

Турция би следвало да изтегли войниците си от Афганистан по силата на споразумението от 2020 г. за изтеглянето на американските военни сили, заяви говорител на талибаните, цитиран от Ройтерс.

„Турция бе част от силите на НАТО през последните 20 години, затова като такива те следва да се изтеглят от Афганистан въз основа на споразумението, което подписахме със САЩ на 29 февруари 2020 г.“, заяви в съобщение до Ройтерс Сухаил Шахийн, говорител на талибаните в Доха.

С тази позиция той практически отхвърли предложението на Анкара да охранява и ръководи летището в Кабул след изтеглянето на силите на НАТО, ръководени от САЩ.

„От друга страна Турция е велика ислямска държава. Афганистан има исторически отношения с нея. Надяваме се да имаме близки и добри отношения с тях, когато в бъдеще бъде установено ново ислямско правителство“, добави талибанският говорител.

Държавният департамент на САЩ и турското външно министерство не отговориха своевременно на молбата за коментар, посочва Ройтерс.

Вчера министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разговаря с турския си колега Хулуси Акар, за да обсъдят двустранното сътрудничество и регионални въпроси, съобщи Пентагонът в изявление, в което Афганистан не се споменава изрично.

Съгласно споразумението от февруари 2020 г., осигурено с талибаните при предишния американски президент Доналд Тръмп, всички сили на САЩ би трябвало да се изтеглят от Афганистан до 1 май.

През април обаче Байдън каза, че изтеглянето ще бъде завършено до 20-ата годишнина от 11 септември 2001 г., нападенията на Ал Кайда срещу САЩ.

Турски официални представители казаха, че са направили предложението за летището в Кабул на среща на НАТО през май, когато САЩ и партньорите им договориха план за изтегляне на силите си до 11 септември, след като 20 години подкрепяха афганистанското правителство във войната срещу талибаните.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани