Информационен център на Министерство на oтбраната

Пентагонът отпуска 150 милиона долара военна помощ на Украйна

Пентагонът: Руските военни прехващания са безопасни и са направени професионално

От Пентагона обявиха нов пакет от 150 милиона долара военна помощ за Украйна, която ще включва радар за противовъздушна отбрана, електронно оборудване, за медицинска евакуация и системи против безпилотни апарати, които да укрепят Киев в момент на увеличено напрежение между Киев и Москва, съобщи Ройтерс.

Сумата вече е утвърдена от Конгреса, но сегашното изявление отамериканското военно мионистество уточнява как тя ще бъде изразходвана.

Според говорителя на Пентегона Джон Кърби помощта е в допълнение на 125 милиона долара подкрепа за Киев, обявени през март и които включват оборудвани патрулни катери “Марк VІ”, допълни Франс прес. По думите му средствата са насочени към подпомагане на украинските сили с цел запазване на териториалната цялост на страната и подобряване на взаимната оперативност с НАТО. Съединените щати също така ще осигурят обучение и оборудване за засилване на сигурността и възможностите на украинските военновъздушни бази.

Европейският съюз и НАТО подкрепят Украйна след анексирането на Кримския полуостров от страна на Русия и избухването на военните действия между правителствените сили и проруските сепаратисти в източната част на страната.

Източник:  bnr.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top