Информационен център на Министерство на oтбраната

В Италия е арестуван мъж, обвинен по случая с 39-те виетнамски мигранти, намерени мъртви в камион в Англия през 2019 г.

Известен разследващ журналист в Нидерландия се бори за живота си, след като бе прострелян на улица в Амстердам; трима заподозрени са арестувани

Италианската полиция съобщи днес, че е арестувала мъж, издирван от Великобритания във връзка с трафик на мигранти, довел до смъртта на 39 виетнамци в камион, предаде Франс прес.

Стефан Дамиан Драгос, 28-годишен, е обвинен, че е предоставил камиона, докарал мигрантите в Англия, се казва в полицейско комюнике.

Арестуван в Милано въз основа на британска заповед за арест, Драгос “членува в престъпна организация за нелегална миграция”, сочи документът.

Виетнамските мигранти, сред които и две 15-годишни момчета, починали от задушаване и от горещината в затвореното пространство в камиона. Те бяха открити в контейнера на камиона източно от Лондон през октомври 2019 г.

Случаят хвърли светлина върху мрежите за нелегална миграция, които процъфтяват, възползвайки се от хората, които в търсене на по-добър живот са готови да поемат всякакви рискове и да плащат огромни суми.

Главатарите на бандата, действала в случая – 41-годишният управител на северноирландската транспортна компания Ронан Хюз и 43-годишният румънец Джордже Ника, обвинени като организатори – бяха осъдени през януари съответно на 20 и 27 години затвор за непредумишлени убийства и трафик на мигранти.

Шофьорът на камиона, Морис (Мо) Робинсън, е осъден на 13 години и четири месеца. Другият водач Еймън Харисън, карал камиона преди него, който твърдеше, че не е знаел за скритите в ремаркето мигранти, ще лежи в затвора 18 години.

Източник:bta.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top