Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът на Албания е отстранен от длъжност

[post-views]
Президентът на Албания е отстранен от длъжност
Илир Мета

Албанският парламент отстрани в сряда от длъжност президента Илир Мета. Той е обвинен в нарушаване на конституцията, защото е взел страна срещу управляващата Социалистическа партия по време на парламентарните избори през април. Парламентът гласува със 104 на 7 гласа за импийчмънт на Мета, надхвърляйки значително 93-те гласа, необходими за отстраняването му от длъжност. Законодателите, подкрепящи импийчмънта, казват, че действията на Мета са предизвикали политическа нестабилност в Албания и че той не е изпълнил конституционното си задължение да поддържа националното единство.
Процедурата за импийчмънт сега ще се разглежда от Конституционния съд на Албания. Съдът ще даде окончателно решение по импийчмънта в рамките на три месеца. По-рано Мета обяви, че опитът за отстраняването му от длъжност е незаконен. Албанското президентство подобно на българското е до голяма степен церемониално, като Мета заема поста от 2017 г. Негов говорител нарече импийчмънта „противоконституционен и смешен“.
По-рано Мета беше член на Социалистическата партия и министър-председател от 1999 до 2002 г., но основа собствена социалдемократическа партия (Социалистическо движение за интеграция) през 2004 г. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани