Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Разузнавачът „Херон“ лети денем и нощем

[post-views]

Последната новина около израелския безпилотен самолет „Херон“ е, че Индия наема четири от тези известни дронове, за да може по-успешно да контролира огромната си граница с Китай, дълга 3400 км. Според медиите очаква се първите два от четирите договорени апарата да пристигнат в Индия през август тази година. „Херон“ е проектиран да извършва операции по разузнаване и контрол. Притежава автоматични системи за излитане и кацане, сателитни комуникации и камери за ултрадалечно наблюдение и още модерни джаджи, както съобщават медиите.
Предишната година Гърция също подписа подобен договор с компанията „Израел Аероспейс Индъстрис“, разработила безпилотния летателен апарат. Гърция придобива „Херон“ за контрол и защита на границите си. Системата „Херон“ е оборудвана така, че да действа успешно през деня и нощта, за да подпомага дейността на граничните патрули по морските и сухопътните граници. „Херон“ е изключително ценен и при операции за търсене и спасяване, както и за управление на бедствия и аварии.
Този дрон е „навъртял“ досега общо 1,8 млн. летателни часа, а в бойни операции – 250 000, и се ползва в 50 държави. Наскоро в Сингапур Израел представи и подобрена версия на дрона, наречена „Супер Херон“. Новият модел има дизелов двигател с мощност 200 к. с. за разлика от досегашния – 115 к. с. Теглото му е 1450 кг и носи полезен товар 450 кг. „Супер Херон“ може да остане във въздуха до 45 ч на височина 3000 м, достига скорост до 280 км/ч.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Избрани