Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ плашат със санкции политици от Западните Балкани

[post-views]
Камарата на представителите на американския Конгрес гласува за допълнително ограничаване на търговията с Русия след инвазията й в Украйна
За разлика от своя предшественик Доналд Тръмп президентът Джо Байдън е твърдо решен да ангажира американската дипломация с укрепването на стабилността и законността в региона на Западните Балкани.

Президентът на САЩ Джо Байдън издаде указ, с който дава право да се забранява влизането в страната, позволява се блокиране на активи и забрана за отношения с всеки политик, който дестабилизира Западните Балкани. Не са посочени конкретни имена, но подробно е указан териториалният обхват – бивша Югославия и Албания, както и условията, при които се прилага тази президентска заповед. Това стана в деня, в който генерал Ратко Младич бе окончателно осъден на доживотен затвор за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна и Херцеговина и часове преди отпътуването на Байдън на европейска обиколка.
Действието на Белия дом показва и решителност да помогне за интегрирането в демократичния свят на страни – членки на НАТО, с което в момента изпитва затруднения Европейският съюз. Според указа и обяснението към него президентът Байдън смята, че ситуацията в Западните Балкани през последните 20 години „възпира напредъка на района към ефективно и демократично управление и цялостно интегриране в трансатлантическите институции, поради което представлява необичайна и изключителна заплаха за националния интерес и външната политика на САЩ“.
Под ударите на указа попадат следните лица: всеки, който е извършил или пряко или косвено участва в действия или политики, заплашващи мира, сигурността, стабилността или териториалната цялост на който и да било район в Западните Балкани; е отговорен или съучастващ, както и пряко или косвено ангажиран с действия или политики, подкопаващи демократичните процеси или институции на Западните Балкани; е отговорен или съучастващ, както и пряко или косвено ангажиран в нарушаване или възпрепятстване на прилагането, на което и да е споразумение, рамков договор или механизъм за регионална сигурност, мир, сътрудничество или взаимно признаване на Западните Балкани, включително. Има и списък на визираните договори и споразумения, сред които са Преспанското споразумение от 2018 г., което сложи край на спора между Атина и Скопие за името на Република Северна Македония, Охридското рамково споразумение от 2001 г., което спря войната между албанските бунтовници и силите за сигурност в Република Македония, Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, която беляза края на войната между НАТО и Сърбия за Косово през 1999 г., както и Дейтънските споразумения от 1995 г. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани