Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тримаранът „Савана“ е в открито море

[post-views]
Тримаранът „Савана“ е в открито море
Тримаранът „Савана“

Военноморските сили на САЩ спуснаха на вода бойния кораб тримаран „Савана“, построен в корабостроителницата „Аустал“ в гр. Мобил, щата Алабама. Това е поредният боен кораб от клас „Независимост“, предназначен за крайбрежни операции. Този тип кораби, известни под съкращението LCS („Литорски (крайбрежен) боен кораб”), действат в по-плитките води близо до брега, там, където големите бойни кораби не могат. Другият клас кораби от този тип се нарича „Свобода“.
LCS „Савана“ е един от най-бързите бойни кораби в света. Той притежава високи маневреност и способност за оборудване за борба с подводници, кораби на повърхността и морски мини. Формата на тримарана осигурява изключителна устойчивост на море, икономичен разход на гориво, висока жизненост и способност да носи на борда си най-модерно въоръжение.
Тримаранът „Савана“ от клас „Независимост“ освен че е боен крайбрежен кораб, е и учебен. Има водоизместимост 3100 т, дължина 127 м и ширина 31, 6 м, достига максимална скорост до 87 км/ч, има обхват 8000 км при скорост 37 км/ч. Екипажът му е от 40 души. Снабден е с 3D радар, модерна навигация, апаратура за електронна борба и ракетна установка за инфрачервени примамки срещу противокорабни ракети.
Разполага с 57-мм оръдие, 12,7-мм картечници и ракетна система SeaRAM за свръхзвукови противокорабни ракети.
Преди днешния супермодерен тримаран „Савана“ има още пет кораба, носещи името на столицата на щата Джорджия. Първият е от преди гражданската война в САЩ, вторият участва във войната, третият е бил германски търговски кораб, но през Първата световна война е конфискуван от САЩ и получава името „Савана”. Четвъртият взема участие във Втората световна война, а петият е произведен през 1970 г. и служи във Виетнамската война.
Преди да бъде спуснат на вода, шестият кораб „Савана“ преминава през изключително подробни изпитания в Мексиканския залив. По време на тестовете са проверени изцяло всички основни възли, спомагателни устройства и електрически системи. Изпълнени са всички възможни маневри, бързина и поведение на оръжейните системи при отбрана и атака.
Мениджърът на Програмата LCS Майк Тейлър заявява, че е впечатлен от изключителните резултати, постигнати от кораба по време на изпитанията. След проверките „Савана“ плава за Калифорния, където заема мястото си в строя на Военноморските сили на САЩ сред себеподобните си събратя. В същото време е в ход изграждането на още четири кораба от клас „Независимост“ в корабостроителницата „Аустал“, носещи наименованията „Канбера“, „Санта Барбара“, „Аугуста“ и „Кингсвил“. Програмата на Военноморските сили на САЩ за изграждане на кораби от клас „Свобода“ и „Независимост“ продължава и в бъдеще.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани