Информационен център на Министерство на oтбраната

Авторитетен институт констатира тревожна тенденция на увеличаване на броя на разгърнатите ядрени бойни глави по света

Авторитетен институт констатира тревожна тенденция на увеличаване на броя на разгърнатите ядрени бойни глави по света

Броят на ядрените бойни глави по света продължава да намалява. Налице обаче е тревожна тенденция на увеличаване на разгърнатите ядрени бойни глави в глобален мащаб, констатира Стокхолмският международен институт за изследвания на мира (СИПРИ), цитиран от световните агенции.

Авторитетният мозъчен тръст публикува днес годишния си доклад за ситуацията с ядрените оръжия в света. Той отчита обръщане на наблюдаваната преди тенденция на намаляване на разгърнатите ядрени бойни глави и едновременно с това, че редица държави изпълняват широкообхватни и скъпи програми за модернизиране на ядрения си арсенал.

По данни на СИПРИ в началото на тази година на Земята е имало 13 080 ядрени бойни глави – с 320 по-малко в сравнение с преди 12 месеца и под една пета от общото количество в в средата на 80-те години на миналия век, когато напрежението по време на Студената война е било достигнало връхната си точка.

Съединените щати и Русия притежават над 90 процента от тези оръжия. Другите са разпределени между останалите седем ядрени сили – Китай, Франция, Великобритания, Пакистан, Индия, Израел и Северна Корея.

Броят на ядрените бойни глави, готови за разполагане, обаче се е увеличил през последната година от 3720 на 3825. САЩ и Русия са добавили по около 50.

В началото на тази година Вашингтон и Москва удължиха в последния възможен момент с още пет години действието на двустранния договор “Нов СТАРТ”, целящ да поддържа ядрените им арсенали на равнище под това по времето на Студената война.

В момента Русия разполага с общо 6255 ядрени бойни глави – със 120 по-малко в сравнение с преди година. САЩ имат 5500 – намаление от 250, по данни на СИПРИ.

Източник: bta.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top