Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Инициативата НАТО-2030 събра лидерите на Алианса в Брюксел

[post-views]
Инициативата НАТО-2030 събра лидерите на Алианса в Брюксел

Агресивната външна политика на Русия и възходът на Китай, остават най-големите предизвикателства пред НАТО. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтеберг при откриването на срещата на върнаха на лидерите на ръководителите на страните-членки в НАТО в Брюксел. Президентът Румен Радев и министърът на отбраната Георги Панайотов участват във форума, на който се обсъжда  инициативата НАТО 2030, с която Алиансът да посрещне бъдещите предизвикателства.

Предизвикателствата произтичащи от все по-агресивните външнополитически действия на Русия, както и от възхода на Китай ще са във фокуса на срещата на върха на лидерите на страните-членки на НАТО. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг часове преди началото на форума. Той посочи, че Пактът може да посрещне тези предизвикателства единствено ако е обединен.

Йенс Столтенберг- генерален секретар на НАТО:

„Очаквам лидерите да одобрят инициативата за бъдещето развитие на Алианса НАТО – 2030. Тя има за цел да подсили колективната ни отбрана, да направи пакта по-устойчив и да ни даде отново технологична преднина, като за първи път в историята на НАТО, организацията ще обвърже сигурността с промените в климата.“

Генералният секретар Йенс Столтенберг приветства продължаващата от седем години тенденция за увеличаване на разходите за отбрана на отделните страни членки, като изрази надежда тя да се запази и в бъдеще.

Наред с инициативата НАТО-2030, сред фокусите на срещата ще е участието на американския президент Джо Байдън, от който се очаква да препотвърди ангажимента на САЩ към колективната сигурност на Алианса, след четирите години при предшественика му Доналд Тръмп, който смяташе организацията за отживелица от миналото.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани