Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Очаква се НАТО да се обяви срещу наземно базирани ядрени ракети в Европа

[post-views]

Президентът Джо Байдън пристигна вчера в Брюксел за срещата на върха на НАТО, която ще се проведе днес. България ще бъде представена от делегация, ръководена от държавния глава Румен Радев, който също така ще проведе двустранни срещи.

В петък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че лидерите на съюзниците ще се договорят за промени в стратегическата концепция на Алианса 2030. Той подчерта, че последните от тях са направени през 2010-та година в Лисабон, а оттогава светът доста се е променил, както и заплахите за сигурността и отбраната – в настоящата концепция Китай не е споменат изобщо, за климатичните промени се говори съвсем бегло, а отношенията на Алианса с Русия са били на съвсем друго ниво.

Генералният секретар допълни, че сега те са в най-ниската точка от времето на Студената война. За да се намали напрежението, страните членки ще обявят, че са против разполагането на ядрени ракети с наземно базиране в Европа по информация на „Дифенс нюз“. Това става два дни преди предвидената среща между президентите на Съединените щати Джо Байдън и на Русия Владимир Путин в Женева.

Движението около щаб квартирата на НАТО и части от белгийската столица е силно ограничено поради мерките за сигурност.

Източник: bnr.bg/  

Най-ново

Избрани