Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столтенберг: Русия е намесена в принудителното кацане на самолета на „РаянЕър“

[post-views]
Беларус твърди, че е получена заплаха от „Хамас“ срещу самолета на „Райънеър“

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че има косвени признаци за участие на Русия в принуждаването на самолета на Ryanair да кацне в Минск. В интервю за британското Times Radio той коментира, че не може да разгласява детайли, но в случая става дума не само за нарушаване на правилата за поведение във въздушното пространство, но и за „атака срещу демократичната беларуска опозиция“.

„Знаем, че Беларус и Русия поддържат тясно сътрудничество почти във всички сфери, включително охраната на въздушното пространство. Второ, Русия е една от малкото страни, които не признават, че приземяването на самолета е абсолютно неприемливо“, посочва Столтенберг.

Той констатира, че отношенията между Северноатлантическия алианс и Русия сега са „в най-ниската си точка от края на Студената война“.

„Виждаме модела на поведение на Русия. Освен това, виждаме желанието й за използва въоръжените си сили срещу съседите си – Украйна и Грузия. Също виждаме и кибератаките, опитите за намеса в нашите политически и демократични процеси, да подкопава доверието в нашите институции и опитите да ни раздели,“ подчертава в интервюто Столтенберг.

Източник: Агенция Монитор

Най-ново

Единична публикация

Избрани