Информационен център на Министерство на oтбраната

The Hill: САЩ предоставят на Украйна още 150 милиона долара помощ за укрепване на сигурността пред „руската агресия“ и за „запазване на териториалната й цялост“

Пентагонът иска задължителна Covid ваксинaция за военните

Министерството на отбраната на САЩ ще предостави на Украйна нов пакет от помощ на стойност 150 милиона долара като част от инициатива за насърчаване на сигурността, съобщава американският вестник The Hill. Пентагонът очаква допълнителните средства да помогнат на украинските сили да запазят териториалната цялост на страната си и да подобрят взаимодействието с НАТО.

Според Министерството на отбраната допълнителните средства, отпуснати в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, ще „запазят териториалната цялост на страната, ще защитят границите и ще подобрят взаимодействието с НАТО“, цитира изданието думите на говорителя на Пентагона Джон Кърби.

Както отбелязва вестникът, новият пакет за помощ, който ще позволи на страната „да се защити по- добре от руската агресия“, включва доставка на противоартилерийски радари, системи за борба с безпилотни летателни апарати, средства за осигуряване на сигурни комуникации, за воедене на електронна война и медицинска евакуация на ранените.

Средствата, отпуснати от Конгреса на САЩ през 2020 г., се определят от напредъка на Украйна в реформите в отбраната и борбата с корупцията. Те се отпускат в допълнение към подобен пакет за помощ в размер на 125 милиона долара, заделен за страната през март поради факта, че „Украйна постигна достатъчен напредък в провеждането на реформите в отбраната тази година“.

Пентагонът „продължава да насърчава Украйна да предприеме реформи, които са в съответствие с принципите и стандартите на НАТО за напредване на евроатлантическите стремежи на страната“, цитира изданието думите на Кърби.

Според говорител яна Пентагона, от 2014 г. насам САЩ са предоставили помощ за сигурността на Украйна в размер на 2,5 млрд. долара.

Източник: Агенция “Фокус”

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top