Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Сирия заловиха терорист от „Ислямска държава“, планирал зрелищен атентат в Турция

[post-views]
В Сирия заловиха терорист от „Ислямска държава“, планирал зрелищен атентат в Турция

17 членове на „Ислямска държава“ (ДАЕШ) бяха задържани днес при антитерористична операция в Турция, а междувременно в Сирия бе заловен високопоставен член на джихадистката групировка, отговарял за Турция, съобщиха турските медии.

Заловеният в Сирия джихадист Абу Усама ал Тюрки с кодово име Касъм Гюлер е планирал да премине нелегално в Турция, където да извърши зрелищен атентат. Терористът бил в готовност да премине границата с голямо количество експлозиви и оръжия, информира турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Той е бил издирван с червена бюлетина. Задържан е при спецакция на турската разузнавателна служба МИТ. Абу Усама ал Тюрки е докаран в Турция. У него са открити много документи на групировката.

Джихадистът е участвал в сражения в Афганистан и Пакистан от 2008 до 2010 г. , а през 2014 г. се е присъединил към ДАЕШ. Освен за Турция той е отговарял за Европа и Русия.

При антитерористична операция, предприета по нареждане на прокуратурата в град Диарбекир (Югоизточна Турция), днес бяха задържани 17 членове на ДАЕШ. Прокуратурата е издала заповеди за задържания на 19 души, посочва Анадолската агенция.

Силите за сигурност предприеха едновременни антитерористични акции в 4 окръга – Диарбекир, Бурса, Мугла и Малатия. При обиските на квартирите на заподозрените са били иззети оръжия, дигитални материали, книги и списания за ДАЕШ.

Източник:  БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани