Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС и САЩ решиха спора за неправомерните субсидии на „Еърбъс“ и „Боинг“

[post-views]
Фон дер Лайен: До този момент около 200 милиона ваксини са разпределени в ЕС

Стъпка в правилната посока. САЩ и ЕС постигнаха споразумение по продължаващия от години спор за неправомерните субсидии на авиационните си компании „Боинг“ и Еърбъс“. Това стана по време на срещата между американския президентът Джо Бадйън и председателите на ЕК и ЕС Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел в Брюксел.

ЕС и САЩ заговориха на един и същ език. Така може да се обобщи приключилата в Брюксел среща на високо равнище между американския президент Джон Байдън и председателите на ЕК и ЕС Урсула Фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен –председател на ЕК:

„Имахме чудесна среща между приятели и съюзници. Тя започна с пробив, след като успяхме да се договорим за самолетите. С това отваряме нова глава в нашите отношения и така вместо да се съдим, ще си сътрудничим, с което ще сложим край на близо 20- годишния спор.“

По време на срещата лидерите на ЕС и САЩ обсъдиха четири основни области, в които двете страни имат общи интереси и цели. Справянето с пандемията от Ковид-19, развитието на технологии, промените в климата, както и сигурността и демокрацията. За целта лидерите на САЩ и ЕС обявиха, че ще създадат Съвет по търговията и технологии, който да задълбочи координация между тях.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани