Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пекин призова НАТО да се откаже от теорията за китайска заплаха

[post-views]
Китайски медии окачествиха мерките срещу пристигащи от Китай като дискриминационни

Китай с критика към НАТО. Пекин призова Алианса да спре да преувеличава теорията за китайска заплаха, след като лидерите на пакта определиха политиката на Китай за „системно предизвикателство“.

За първи път Китай се оказа водещата тема по време на срещата на лидерите на страните-членки от НАТО. В общо комюнике Алиансът посочва, че с действията си, сред които развитието на ядрения си арсенал, Пекин заплашва установения чрез правила международен ред и навлиза в области, които са пряко свързани със сигурността на Алианса.

Макар и да не искаме да влизаме в Студена война с Китай, и да не разглеждаме страната като съперник или враг, ние като Алианс смятаме, че възходът на Китай е предизвикателство за сигурността ни, заяви след срещата на върха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Реакцията от Пекин не закъсня. „Нашата амбиция за военна и отбранителна модернизация е оправдана, разумна, открита и прозрачна“, се казва в изявление на Китайската дипломатическа мисия в ЕС. В него  твърденията на НАТО се определят като клевета и се призовава Алианса да фокусира енергията си върху търсенето на диалог.

По време на срещата си на Върха лидерите на 30-членната организация одобриха инициативата НАТО-2030, която в определя бъдещето развитие на Алианса.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани