Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

The Times of Israel: Армията на Израел е разположила батареи на ПВО преди флаговия марш в Ерусалим

[post-views]
Израел достави на американската армия първия от двата договорени многофункционални радара

Силите за отбрана на Израел (СОИ) са разположили батареи на системата за противовъздушна отбрана „Железен купол“ из цялата страна и са изпратили допълнителни подразделения за поддръжка на обществения ред в района на Западния бряг на река Йордан в навечерието на очакваното възобновяване на сблъсъците между евреи и араби по време на планирания за 15 юни марш на десни израелски активисти с държавни знамена в района на Стария град на Ерусалим, съобщава The Times of Israel.

Първоначалните планове бяха маршът със знамената да се състои на 10 май, но той бе отменен заради рязкото изостряне на ситуацията в сферата на сигурността и началото на ракетните обстрели на израелските градове от палестински радикали в Ивицата Газа. Групировките изстреляха над 4 хиляди ракети срещу територията на еврейската държава за 11 дни, а в отговор израелските ВВС подложиха на тежки бомбардировки стотици цели, свързани с терористическата инфраструктура в анклава. От израелска страна бяха убити 13 души, в Ивицата Газа – 256.

Конфликтът през май бе породен от безредици край джамията Ал-Акса в Източен Ерусалим след решение на израелски съд за изселване на арабски заселници от домовете им в „Шейх Джара“. В съответствие с решението на властите, маршрутът на похода със знамена на 15 юни е променен и няма да мине през Дамаската порта и мюсюлманския квартал на Стария град, но, като се започне от външната страна на Дамаската порта, ще премине по външната страна на градската стена до портата Яфа, където ще влезе в Стария град по посока на еврейския квартал, посочва вестник The Jerusalem Post. Според информацията на изданието, сигурността ще бъде обезпечавана от над 2000 полицаи.

Източник: Агенция „Фокус“  

Най-ново

Единична публикация

Избрани