Информационен център на Министерство на oтбраната

България поема председателството на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа

България поема председателството на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа

България поема председателството на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа

От 1 юли 2021 г. България поема ротационното председателство на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM Process). Във връзка с подготовката на страната ни за предстоящите отговорности представители на настоящия председател Република Албания са на посещение в София в периода от 15 до 18 юни. Делегацията на албанската страна е водена от директора на Секретариата на Процеса – Джерджи Методжа.

Процесът SEDM e иницииран през 1996 г. като механизъм за повишаване на регионалната сигурност и вече повече от двадесет и пет години функционира като мярка за укрепване на доверието в Югоизточна Европа, както и за подкрепа на усилията на участващите страни за интегриране в евроатлантическите структури. Българското председателство ще бъде ръководено от заместник-министър на отбраната, отговарящ за международното сътрудничество и отбранителната политика.

В рамките на дискусиите в София ще се направи преглед на постигнатото по време на албанското председателство и ще се договорят условията за предаването му на българското Министерство на отбраната. Предвижда се разговорите да са фокусирани върху подходите, които страната ни ще разработи, за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, повишаване на ефективността на предстоящите мероприятия в рамките на инициативата, както и затрудненията при провеждането на редовните присъствени срещи, причинени от развитието на COVID пандемията. Ще бъдат обсъдени и организационни детайли, свързани с провеждането на церемонията по сдаване и приемане на председателството. Тя ще се състои на 27 август 2021 г. в гр. Куманово, Република Северна Македония, където е разположен Щабът на Многонационалната бригада – Югоизточна Европа.

В срещите и разговорите с албанската делегация от българска страна участват директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев, Даниела Григорова – началник на отдел „Двустранно и регионално сътрудничество“, както и представители на Министерството на отбраната, които през предстоящите две години ще координират и организират дейностите и мероприятията в рамките на многонационалната регионална инициатива.

Източник: mod.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top