Информационен център на Министерство на oтбраната

Жозеп Борел представи новия подход на ЕС към Русия

ЕС: Виновните за военни престъпления в Украйна ще понесат отговорност

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел отбеляза в сряда, че блокът е възприел нов подход към Русия, основан на принципите “противодействане, сдържане, взаимодействане”, съобщава Ройтерс.

Борел обясни, че целите на Брюксел са да се предотврати нарушаването на човешките права в Русия и на териториалната цялост на Украйна, да се ограничат опитите на Русия да подкопае европейските интереси, но също така да се работи с Москва “по няколко стратегически цели” и “да се засилят контактите между народите”.

Според него няма много надежди за по-добри отношения между Европейския съюз и Русия в скоро време. “При сегашните обстоятелства, възобновено партньорство между ЕС и Русия, което позволява по-близко сътрудничество, изглежда далечна перспектива”, посочи Борел, коментирайки новия доклад, изготвен от Европейската комисия за отношения на блока с Русия.

Борел също така отбеляза, че енергийният преход може да послужи на ЕС за сдържане на Русия.

ЕС наскоро разкритикува Русия заради решението й да класифицира организациите, ръководени от опозиционера Алексей Навални, като “екстремистки групи”, определяйки го като “най-сериозното усилие до момента от руското правителство за потушаване на независимата политическа опозиция и разследванията срещу корупцията“.

Изявлението на Жозеп Борел идва приблизително седмица преди лидерите на 27-те членки на ЕС да обсъдят бъдещата политика по отношение на Русия.

Източник: bnr.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top